News - "Falen als sleutel tot succes"

"Falen als sleutel tot succes"

Recent was ik te gast bij de Rotterdamse Kunsthal, een inspirerende omgeving op het snijvlak van kunst, cultuur en ondernemen. Helaas sinds 2012 ook bekend vanuit risico’s en het verzekeren daarvan. Onder de vlag van de ondernemersvereniging VNO-NCW Rotterdam vond daar onder andere de presentatie plaats van het boek van Jacqueline Zuidweg en Josette Dijkhuizen, getiteld “Vallen, opstaan en weer doorgaan”.

Naast een tiental zeer praktische tips voor ondernemers om zware tijden het hoofd te bieden, kan volgens de auteurs falen een sleutel tot succes zijn. Precies die opmerking prikkelde mij enorm.

Dagelijks wordt ons bedrijf geconfronteerd met falende ondernemers. Verantwoord risico nemen vormt vaak een groot probleem. Neem bijvoorbeeld het feit dat uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat zo’n vijftig procent van de bedrijven een grote brand niet meer te boven komt. Ook al wordt de schade volledig vergoed door verzekeraars. Combineer dat met het feit dat er in 2012 volgens statistieken van het Nederlands Instituut van Register Experts maar liefst honderdtwintig branden plaatsvonden met een schadebedrag van € 1.000.000,- of meer. De totale brandschade kwam daarmee in 2012 op € 365.100.000,- uit. Een twijfelachtig historisch record! Een gewaarschuwd ondernemer telt voor twee, toch?

Met deze feiten in het achterhoofd mag je van falen spreken als – in mijn ogen – nog te veel ondernemers slordig omgaan met hun brandrisico’s. Veel discussie over de hoogte van de uitkering bij een brandschade kan eenvoudig voorkomen worden door vooraf de panden, de bedrijfsinventaris en de goederen te laten taxeren. Ook het gemak waarmee het bedrijfsschaderisico afgedaan wordt met “dat vangen we wel op”, blijft mij verbazen. De meeste ondernemers hebben namelijk bar weinig ervaring met een alles verwoestende brand. Evenmin met de tijd die het kost om na een forse schade de zaken weer goed op de rit te krijgen. Te vaak hoor ik in gesprekken dat binnen 52 weken de zaak wel weer herbouwd en ingericht is. Dat dan in de meeste gevallen pas goed begonnen kan worden met het herstellen van het omzetverlies, wordt voor het gemak even over het hoofd gezien. Omzet die in de tussenliggende periode al lang zijn weg heeft gevonden naar een concurrent.

De door de beide auteurs geroemde sleutel tot succes door falen, moet dan dus betrekking hebben op het échte ondernemersrisico: kansen zien, ervoor gaan om vervolgens door een veelvoud van slecht of niet-beïnvloedbare factoren helaas toch te falen. Dit in tegenstelling tot falen dat met gezond verstand en voldoende aandacht voorkomen had kunnen worden en desgewenst zelfs eenvoudig had kunnen worden verzekerd.Resteert de mogelijkheid dat ook ik als verzekeringsmakelaar faal en onvoldoende in staat ben om alle ondernemers te overtuigen van het belang. Twijfelt u of wilt u zeker weten dat deze zaken bij u wel goed geregeld zijn? Ik nodig u graag uit voor een gesprek bij ons in de Schouten Toren. Op die manier voorkomen we falen en werken we samen aan de sleutel van uw verzekerbare succes.

Wilco de Haan

Column in Friends in Business

Datum van publicatie: 5 augustus 2013