News - "Overlevers en achterblijvers"

"Overlevers en achterblijvers"

Risico is en blijft perceptie. Anders gezegd: het is hoe je naar de zaken kijkt. In het kader van ons zestigjarig bestaan hebben we onze relaties een fotoboek gegeven. Op het eerste gezicht een voor zichzelf sprekend verhaal van de talentvolle Ed Oudenaarden, fotograaf voor het Algemeen Nederlands Persbureau, die - noodgedwongen - zijn carrière moest beëindigen. Maar there is more than meets the eye.

Dat onze perceptie over risico’s sterk afhankelijk is van het gezichtspunt, de invalshoek en niet op de laatste plaats de afstand tot, vormt een eerste verbinding met dit inspirerende boek. De winnende en onaantastbare Lance Armstrong op pagina 82 en een gelukkige en complete Oranje-familie op pagina 62 en 63 zijn - bijna - voelbare voorbeelden van een verandering in perceptie. En risico.

Uiteraard kent een goed boek of een bekroonde foto vaak meerdere verhaallijnen en zijn er meerdere lagen. Een nadere toelichting bij ons boek onthult dan ook het verhaal van een oud-medewerkster van Schouten Zekerheid. En van een particuliere en zakelijke klant sinds 1983. Maar bovenal de aangrijpende verhalen van Ed Oudenaarden en Ellen Wind; overlevers en achterblijvers. Op 27 juni 2010 verandert hun leven namelijk voorgoed, want Ed overleeft als enige een helikoptercrash waarbij vier anderen om het leven komen, waaronder de Rotterdamse fotograaf Ben Wind. Ed houdt er een dwarslaesie aan over. In zijn rolstoel vecht hij zich terug in de fotojournalistiek, maar het valt hem zwaar. Met een expositie in galerieWind en het door het ANP mogelijk gemaakte fotoboek, sluit Ed in 2013 een carrière van 25 jaar actieve fotojournalistiek af. Ellen Wind vindt samen met vrienden de kracht om de fotostudie van Ben op het Noordereiland om te bouwen naar een inspirerende galerie met als specialiteit fotografie. Prachtige exposities van bijvoorbeeld MaxDereta, Frank van Haalen, Josef Hoflehner en Zerega geven dit unieke stukje Rotterdam extra glans.

Het is de combinatie van dit alles wat ons als mens emotioneel heeft geroerd en geïnspireerd. Hun daadkracht dwingt ons respect af! Tegelijkertijd beschrijft het ook de uiteenlopende en sterk contrasterende dimensies van ons vak als verzekeringsmakelaar; van aanstekelijk ondernemerschap zonder vrees voor risico’s tot persoonlijk leed en verlies bij schade.

Met veel trots en plezier hebben we onze relaties dit boek gegeven. Om hen te bedanken voor de persoonlijke bijdrage aan ons zestigjarige bestaan. Uiteraard vergezeld van de oprechte wens dat we ook de komende zestig jaar samen inhoud mogen geven aan een - onvermijdelijk veranderende - perceptie over oude en nieuwe risico’s.

Heeft u vragen over uw oude of nieuwe risico’s óf behoefte aan een frisse perceptie? Dan is het raadzaam eens een kop koffie te komen drinken. Voor de verandering doen we dat dan niet in de Schouten Toren, maar in galerie Wind op het Noordereiland. Hebben we alleen al door de locatie en de prachtige tentoonstellingen een andere kijk op zaken. En als aandenken krijgt u van ons de boeken van Ben Wind en Ed Oudenaarden cadeau.

Wilco de Haan

Column in Friends in Business​

Datum van publicatie: 18 december 2013