News - "Hoed op. Petje af!"

"Hoed op. Petje af!"

Bijna 30 jaar geleden werd bij mijn schoonvader kanker geconstateerd. In de Daniel den Hoed werd hij destijds behandeld voor de ziekte waar hij uiteindelijk aan stierf. De agressieve en genadeloze behandeling in die tijd richtte veel gevolgschade aan, waardoor zijn ziekbed voor hem en zijn naasten een ware lijdensweg was. Dit jaar bestaat de Daniel den Hoed 100 jaar. Het overlijden van mijn schoonvader, maar ook de vele andere persoonlijke ervaringen met deze vreselijke ziekte, heeft ons als bedrijf doen besluiten mee te doen aan de Bedrijfsestafette en - zowel letterlijk als figuurlijk - de hoed van Daniel op te zetten. Met als doel kanker kansloos te maken.

Op 28 november 1914 werd in het Rotterdamsch Radio-Therapeutisch Instituut het eerste bestralingstoestel in gebruik genomen: de start van de behandeling van kanker. Men kwam toen naar het Instituut om bestraald te worden tegen reuma en de toen nog vrij onbekende ziekte kanker. In 1940 werd de in Gouda geboren Daniel den Hoed directeur van het Instituut, dat hij gaandeweg wist uit te bouwen tot de gerenommeerde kliniek die later zijn naam ging dragen.

Meedoen aan de bedrijfsestafette past natuurlijk bij de kern van ons vak als verzekeringsmakelaar; risico's beheersbaar maken. Bij het organiseren van de Schouten Zekerheid Trappenrace en tijdens het evenement was echter het enige motief om samen met business partners, klanten en medewerkers een financiële bijdrage te leveren, zodat deze verwoestende ziekte uitgebannen kan worden.

Anno 2014 valt alle oncologische zorg, behandeling, onderwijs en onderzoek van de Daniel den Hoed en het voormalige Academisch Ziekenhuis Rotterdam samen onder de naam Erasmus MC Kanker Instituut. Na jaren van onderzoek is duidelijk: geen twee kankers zijn gelijk. Iedere tumor heeft andere genetische eigenschappen en kan daardoor verschillend reageren op de standaardmedicijnen. De oplossing: breng de genetische veranderingen van de tumor in kaart en geef precies die mix van medicijnen die het effect van die mutaties tenietdoen.

Teams van onze leasepartner Business Lease, de internationale verzekeraar Allianz Nederland en expertisebureau Crawford & Company hebben samen met onze 100 Nederlandse collega's alle 17 etages (!) van de Schouten Toren in recordtempo bedwongen. De donaties van klanten, andere business partners en onze medewerkers opgeteld, resulteren in het fantastische bedrag van € 22.500,-.

Het hoofddoel van de campagne was om de benodigde financiën voor drie apparaten bijeen te brengen die de verdere ontwikkeling van 'personalized medicine' mogelijk moet maken. Op 31 oktober maakte burgemeester Ahmed Aboutaleb bekend dat meer dan € 2.300.000,- was ingezameld. Een fantastisch resultaat wat vele Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven onder de enthousiaste aanvoering van de Daniel den Hoed Stichting hebben bereikt. Petje af!

Bent u nog niet in de gelegenheid geweest om te doneren en om samen met ons kanker kansloos te maken? Het kan nog gemakkelijk via www.100jaardanieldenhoed.nl. Vanzelfsprekend blijft u van harte welkom in de Schouten Toren voor een kop koffie. U mag uiteraard kiezen of u de lift óf de trap neemt.

Wilco de Haan

Column in Friends in Business. Bekijk hier deze en alle andere columns van Wilco de Haan

Datum van publicatie: 8 december 2014