Kennissessie Digitale Risico's

Digitale Risico's: 100% veilig bestaat niet

Op 24 en 25 juni 2015 organiseerden wij voor onze relaties en op 8 september voor de relaties van Rijnmond BUSINESS de kennissessies 'Digitale Risico's: 100% veilig bestaat niet'. Tijdens de presentatie werden de aanwezigen op de hoogte werden gesteld van de belangrijkste digitale risico's en hoe deze aangepakt kunnen worden.

Tijdens de kennissessie is duidelijk geworden dat ondernemers grote digitale risico’s lopen. Phishing-mails zijn niet meer van echt te onderscheiden, een hack in uw telefooncentrale kan zorgen voor extreem hoge telefoonkosten naar het buitenland en zelfs het hacken van medische dossiers bij een ziekenhuis blijkt niet onmogelijk te zijn. Veel risico’s die u waarschijnlijk nog niet in kaart hebt, maar die u zeker niet uit kunt sluiten. Er zijn zowel op het preventieve vlak als op het verzekeringsvlak mogelijkheden om deze risico’s te verkleinen.

Preventieve oplossingen

In de hand-out van de presentatie (deze kunt u via de groene button op deze pagina opvragen) vindt u een aantal quick wins waarmee u preventief uw digitale risico’s kunt verkleinen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede risicoanalyse en beveilig bedrijfskritische applicaties. In de hand-out hebben we een vijftal vragen opgenomen voor de ICT-manager, bedrijfsjurist, financieel directeur en risicomanager. Door het beantwoorden van deze vragen kunt u inventariseren hoever jullie zijn met de aanpak van digitale risico’s. En belangrijk: heb een plan van aanpak klaarliggen voor als het tóch mis gaat. Als u dan pas gaat bedenken wat er moet gebeuren, bent u te laat.

Verzekeringstechnische oplossingen

Ondanks de preventieve maatregelen die uw bedrijf kan nemen, blijven er altijd risico’s over die niet preventief te bestrijden zijn. Hiervoor bieden verzekeringen de uitkomst. Maar welke verzekering sluit u af om uw digitale risico’s af te dekken? Dat is lastig: traditionele verzekeringen houden meestal geen rekening met digitale risico’s. De dekkingen zijn met deze nieuwe risico’s enorm in ontwikkeling en nieuwe voorwaarden zijn in de maak.

Schouten Zekerheid adviseert u graag of het met uw huidige verzekeringsportefeuille slim is een speciale cyberpolis af te sluiten. Belangrijk is in ieder geval om íets te doen, want als u denkt dat uw bedrijf geen digitale risico’s loopt en het niet nodig is om maatregelen te nemen, hebt u het mis. 100% veilig bestaat namelijk niet!

Wet meldplicht datalekken

Zeer belangrijk is ook om rekening te houden met de Meldplicht Datalekken, die waarschijnlijk per 1 januari 2016 in werking zal treden. Het belangrijkste element binnen dit nieuwe wetsvoorstel is een meldplicht voor iedereen die persoonsgegevens van derden heeft opgeslagen, na een inbreuk op data. Binnen 24 uur moet hiervan een melding worden gemaakt bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Wacht u hiermee langer, dan riskeert u een boete.

Op deze pagina vindt u onder 'downloads' de handleiding voor het melden van een inbreuk op de bescherming van persoonsgegevens zoals deze nu in de Telecomwet van toepassing is. Deze kan als voorbeeld dienen voor de handleiding die vanaf 1 januari 2016 zal gelden voor de Wet meldplicht datalekken.

Checklist: herken uw digitale risico's
Hand-outs kennissessie ontvangen?
Meer informatieJhalmar de VaalTeamleider Brand, Transport, Aansprakelijkheid