Over op IBAN

Schouten Zekerheid gaat over op IBAN

De komende periode gaat iedereen in Europa over op IBAN (International Bank Account Number). Dit houdt in dat uw huidige rekeningnummer wordt gewijzigd naar een IBAN. U ziet dit waarschijnlijk nu al wanneer u via internetbankieren een overschrijving doet: er wordt dan van het rekeningnummer automatisch een (langer) IBAN gemaakt. Vanaf 1 februari 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN als rekeningnummer. Of u nu wilt pinnen, contant betalen of een overschrijving doet.

SEPA

Het omzetten van de rekeningnummers naar IBAN is onderdeel van SEPA. Dit is een initiatief van de Europese Unie en de banken en heeft als doel om het betalingsverkeer binnen Europa te standaardiseren en te vergemakkelijken. Op deze manier is er binnen enkele jaren geen verschil meer tussen een binnenlandse of buitenlandse eurobetaling. De voorbereidingen voor de overgang op IBAN worden gedaan door de banken, overheden en bedrijven. Maar ook als bedrijf, instelling, beroeps- en brancheorganisatie of consument krijgt hiermee te maken. Schouten Zekerheid is in oktober overgestapt op IBAN.

Uw IBAN

IBAN is niet nieuw. Mensen die wel eens geld naar het buitenland overschrijven hebben dit nummer vast al wel eens gebruikt. Maar ook wanneer u nog nooit geld naar het buitenland heeft overgemaakt hebt u al een IBAN. U vindt uw IBAN op uw rekeningafschriften en in uw internetbankieromgeving. In de video hiernaast kunt u zien hoe uw IBAN is opgebouwd.

Wij hebben uw rekeninggegevens automatisch omgezet naar IBAN. Daar hoeft u niets voor te doen. Op overschrijvingskaarten en machtigingen komt meer ruimte voor het langere IBAN. Ook uw bankafschriften kunnen er iets anders uit gaan zien, evenals de sites van banken voor het internetbankieren. Als u online bankiert zal de bank uw adresboeken automatisch omzetten naar IBAN. 

Wat verandert er voor klanten van Schouten Zekerheid?

  • Wij incasseren per heden vanaf ons IBAN in plaats van het oude rekeningnummer.
  • Er wordt een nieuw model acceptgirokaart gebruikt.
  • De incassodatum wordt gewijzigd van de 27e/28e van de maand naar de 1e van de maand. Hierdoor zal éénmalig twee keer kort achter elkaar worden geïncasseerd worden (dit gebeurt alleen als u per maand betaalt). 
  • Uw recht van storneren zal worden gewijzigd van 30 dagen naar 56 dagen.

Veelgestelde vragen over IBAN

1. Wat moet ik doen?

U hoeft zelf helemaal niets te doen. De wijzigingen die SEPA met zich meebrengt worden door de banken, overheid en organisaties uitgevoerd.

2. Wat is IBAN eigenlijk?

IBAN staat voor International Bank Account Number. Dit rekeningnummer is in elk land op een soortgelijke wijze opgebouwd. Het nummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer, dat vooraf gaat door de landcode, een controlegetal, een code van de bank en één of meer nullen. In de video rechts kunt u exact zien hoe uw IBAN wordt opgebouwd. IBAN wordt nu nog vooral voor grensoverschrijdende betalingen gebruikt, maar straks ook voor alle binnenlandse betalingen. In Nederland bestaat een IBAN uit 18 tekens.

3. Hoe kan ik mijn huidige rekeningnummer naar IBAN overzetten?

U hoeft uw rekeningnummer niet zelf om te zetten. Dit doet de bank voor u.

4. Waar vind ik mijn nieuwe IBAN?

Uw nieuwe IBAN is nu al te vinden op uw rekeningafschriften. Ook staat deze al in uw internetbankierenomgeving. Tot 1 februari 2014 blijven er twee betalingssystemen naast elkaar bestaan en kan er gebruik worden gemaakt van zowel het huidige rekeningnummer als de IBAN. Ook kunt u uw IBAN vinden door uw huidige rekeningnummer in te voeren op: www.overopiban.nl.

5. Wordt mijn adresboek bij het internetbankieren automatisch bijgewerkt?

Het adresboek in uw internetbankierenomgeving zal door uw bank worden omgezet naar IBAN. U wordt hier door uw eigen bank over geïnformeerd. Het is dus verstandig om uw adresboek zo compleet mogelijk te hebben met alle rekeningnummers waar u geld naar overboekt. Deze worden dan automatisch door uw bank omgezet naar IBAN.

Wilt u Schouten Zekerheid in uw adresboek opnemen? Het banknummer is 66.44.70.467 t.a.v. Schouten Zekerheid in Capelle aan den IJssel. Dit wordt IBAN: NL55 INGB 0664 4704 67.

6. Verandert er ook iets voor geven via machtigingen?

Ja, met de nieuwe regels zijn wij verplicht u vooraf te informeren over wanneer het door u opgegeven bedrag van uw rekening wordt afgeschreven. Ook ontvangt u van ons een machtigingskenmerk wat als referentie dient. 

Stel uw vraag over IBANRoelof van WoerdenFinancieel Directeur
Bekijk de video 'Over op IBAN'