Veel mensen dromen van een eigen horecazaak. Maar zonder goede voorbereiding een broodjeszaak beginnen is onverstandig. Je moet eerst de rechtsvorm van je bedrijf kiezen, je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel, vergunningen aanvragen en verzekeringen afsluiten. En omdat je over de winst die je maakt belasting moet betalen is een goede administratie onmisbaar.
Net als een businessplan, waarin je vastlegt wat voor soort broodjeszaak je bent, wie je klanten worden, hoe je hen bereikt, wie je concurrenten zijn en hoe je jouw broodjeszaak financiert. Dit businessplan vormt de basis voor je bedrijf en moet mogelijke financiers overtuigen in je restaurant te investeren. Daarnaast helpt een businessplan je om focus te houden op je doelen en ambities.
Naast het regelen van vergunningen moet je ook nadenken over verzekeringen. Bekijk hier de noodzakelijke verzekeringen voor een startende ondernemer in de horeca.
We zeiden het al eerder: voordat je de deuren van je broodjeszaak opent, heb je een aantal vergunningen nodig. Welke verschilt per gemeente, maar dit zijn de belangrijkste:
Onder invloed van de coronapandemie zoeken veel horecaondernemers naar creatieve oplossingen om hun bedrijf draaiende te houden. Begin je een broodjeszaak met afhaal- en/of bezorgservice, dan geldt bijna alles wat hiervoor is geschreven ook voor jou.
Deze vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, want alles wat hiervoor is gezegd, geldt ook wanneer je een pop-up broodjeszaak begint. Al kijk je natuurlijk extra kritisch naar de opstartkosten. Zeker als je verwacht dat je tijdelijke broodjeszaak slechts gedurende een korte periode geopend is.