Nieuwsartikel

Herinvoering 60-plusmaatregel WIA: wat betekent dit voor werkgevers?

Geschreven door Admin | Jun 30, 2025 11:15:16 AM

Vanaf 1 september 2025 komt de zogenoemde 60-plusmaatregel opnieuw van kracht. Deze regeling is bedoeld om de grote achterstand bij de WIA-keuringen te beperken en de druk op verzekeringsartsen te verlagen. De maatregel liep eerder van oktober 2022 tot januari 2025 en wordt nu voor twee jaar opnieuw ingevoerd.

Zieke werknemers van 60 jaar of ouder, die na twee jaar ziekte een WIA-aanvraag doen, kunnen via een vereenvoudigde route worden beoordeeld. Normaliter wordt een WIA-aanvraag beoordeeld door een verzekeringsarts én een arbeidsdeskundige van het UWV. Dat kost tijd, en er zijn lange wachttijden. Via de vereenvoudigde route, vindt de beoordeling plaats door enkel een arbeidsdeskundige van UWV. Dit gebeurt op basis van het re-integratieverslag en eventuele aanvullende informatie. Dat gaat sneller en scheelt werkdruk bij het UWV.

Eenvoudig, maar niet automatisch

De versimpelde beoordeling is geen verplicht traject. Zowel de werknemer als de werkgever moeten vooraf instemmen. Als een van beide partijen dat niet doet, wordt alsnog de reguliere keuringsprocedure gevolgd.

Voor HR betekent dit dat er proactief moet worden gekeken naar welke werknemers vanaf september 2025 in aanmerking komen. Het is belangrijk tijdig in gesprek te gaan over deelname aan de regeling, en de benodigde instemming vast te leggen vóór de WIA-aanvraag. Voor mensen die tussen januari en augustus 2025 een WIA-aanvraag doen, geldt deze regeling nog niet. Dan loopt alles nog via de reguliere procedure.

Geen doorbelasting voor werkgevers

Een belangrijk verschil met de reguliere WIA is dat de uitkering in het geval van deze maatregel wordt betaald uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Dit betekent dat werkgevers niet worden belast via een hogere WGA-premie of loondoorbetalingsverplichting. Vooral voor eigenrisicodragers is dit een relevant detail, al blijft de re-integratieverantwoordelijkheid voor hen wel gelden.

Dit heeft ook een keerzijde: de maatregel kan onbedoeld de motivatie verlagen om oudere werknemers actief te re-integreren. Daarmee is er een risico op verminderde arbeidsdeelname van ouderen. Dit houdt de overheid nauwlettend blijft volgen.

Wat moet de werkgever doen?

De eerste stap is inventariseren welke werknemers in 2025 de wachttijd van 104 weken zullen volmaken en op dat moment 60 jaar of ouder zijn. In de tussenliggende periode (januari t/m augustus 2025) geldt de regeling nog niet, dus aanvragen in die maanden verlopen nog via de gebruikelijke route.

Daarnaast is het verstandig om het eigen re-integratiebeleid, cao-afspraken en interne procedures rond langdurig verzuim en WIA-aanvragen onder de loep te nemen. De maatregel vergt afstemming tussen de werkgever, casemanagers, leidinggevenden én werknemers.

De impact

Het UWV heeft moeite om alle WIA-keuringen op tijd uit te voeren. Door deze regeling hoeven er minder medische beoordelingen gedaan te worden. In de vorige periode waarin de maatregel gold (2022–2025), konden daardoor ongeveer 10.000 extra mensen per jaar sneller geholpen worden.

Tot slot: hoewel de beoordeling eenvoudiger is, blijft het belangrijk de kwaliteit van de re-integratie inspanningen op peil te houden. Niet alleen uit verantwoordelijkheid naar de werknemer toe, maar ook met het oog op duurzame inzetbaarheid binnen het bedrijf