Volgens cijfers van het Trimbos-instituut stijgt het aantal Nederlanders met een psychische aandoening. In 2009 was dit nog 17% van de Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar en in 2022 was dit aantal gestegen naar 26%. Een forse toename.
Er zijn verschillende redenen voor deze stijging. De wereld verandert: maatschappelijke normen verschuiven en werk is steeds minder fysiek belastend door technologie, maar wordt mentaal juist veeleisender. Tegelijkertijd is er ook meer erkenning en openheid rondom psychische klachten.
Het is belangrijk dat werkgevers zich bewust zijn van deze veranderingen, want die dringen ook door op de werkvloer. Door de verhoogde mentale druk gaan de prestaties achteruit met als vervolg oplopend ziekteverzuim en verhoogde instroom in langdurige regelingen.
Met het juiste inzicht kan jij als werkgever meer dan je denkt.
Het aantal werknemers dat zich ziekmeldt vanwege psychische klachten neemt al jaren gestaag toe. In 2024 noemde 8,2% van de werkenden psychische klachten als reden voor hun meest recente ziekmelding terwijl dat in 2022 nog 6,7% was.
Psychische klachten staan inmiddels op de tweede plaats van verzuimoorzaken. Deze klachten veroorzaken zelfs meer verzuim dan fysieke klachten zoals rugpijn (3,8%). De trend is duidelijk: waar verzuim ooit veelal lichamelijk was, is het nu steeds vaker mentaal.
De impact van psychische klachten op het werk is niet alleen zichtbaar in de frequentie van verzuim, maar vooral in de duur ervan. Waar een griepje gemiddeld drie dagen werkuitval betekent, duurt verzuim door psychische klachten gemiddeld 63 dagen.
En vaak blijft het daar niet bij. Bij langdurig verzuim – 42 weken tot 2 jaar – is in 40% van de gevallen een psychische klacht de oorzaak. Sinds 2017 zijn psychische klachten de belangrijkste oorzaak van langdurige uitval.
Psychisch verzuim is in 75% van de gevallen (deels) werk gerelateerd, hoge werkdruk wordt vaak genoemd als oorzaak van werkgerelateerd verzuim. Ter vergelijking: 57% van de rugklachten zijn komen door werk en gemiddeld is slechts 22% van alle verzuimklachten te herleiden tot het werk.
Juist omdat werk vaak de oorzaak is, heb je als werkgever óók invloed. Je kunt dus het verschil maken met de juiste aanpak, op het juiste moment.
Of je organisatie nu kampt met hoog verzuim, signalen opvangt van stress onder medewerkers, of juist preventief wil handelen: Schouten Zekerheid helpt je verder. Wij bieden ondersteuning in elke fase:
Heb je medewerkers die momenteel zijn uitgevallen met psychische klachten? Onze dienst De Verzuimconsultant helpt om de regie terug te pakken. Denk aan sparren met een vaste consultant, Incompany-trainingen voor leidinggevenden, ondersteuning bij het verzuimprotocol of detachering.
Merk je dat medewerkers klachten hebben, maar nog niet uitgevallen zijn? Dan is op tijd actie nemen cruciaal. Wachten op reguliere GGZ-hulp kan maanden duren, terwijl je nú iets moet doen.
Schouten Zekerheid heeft een breed netwerk en kan je in contact brengen met allerlei providers die jouw medewerkers kunnen ondersteunen binnen de bedrijfszorg. Daarnaast adviseren we over financieringsmogelijkheden via de zorgverzekering van de medewerker (denk aan aanvullende dekkingen) of via de verzuim- of inkomensverzekeraar, die mogelijk bereid is mee te betalen als de interventie een uitkering kan voorkomen of verkorten.
Is er (nog) geen verzuimprobleem, maar wil je wel preventief aan de slag? Dan is dit het moment om inzichten te verkrijgen en een goed plan te maken. Onze consultant Duurzame Inzetbaarheid begeleidt dit traject van A tot Z: van de opzet en uitvoering van het onderzoek tot de duiding van de resultaten en het adviseren over passende vervolgstappen.
Voor grotere werkgevers bieden we bovendien een uniek inzicht in het verzuim met onze HR-risicoanalyse. Hierbij analyseren we verzuimdata grondig met behulp van onze zelfontwikkelde datatool. Deze tool legt verbanden bloot en maakt inzichtelijk waar knelpunten zich bevinden.
Mentale gezondheid is geen vanzelfsprekendheid. Maar als werkgever kun je wel bijdragen aan het verschil tussen uitval en inzetbaarheid. De cijfers liegen er niet om, maar er is gelukkig ook veel mogelijk.