Dit is waarom de premie van uw autoverzekering stijgt

Wellicht heeft u het de afgelopen tijd gemerkt; de premies voor autoverzekeringen stijgen flink. Vervelend, zal uw eerste gedachte zijn. Maar wat als wij u vertellen dat u eigenlijk al die jaren te weinig heeft betaald?

De afgelopen jaren waren de premies voor de autoverzekeringen laag. Te laag eigenlijk, voor bijna alle Nederlandse verzekeraars. Zij hebben een tijd lang verlies geleden op de autoverzekeringen. Dat had alles te maken met de sterk concurrerende markt - waardoor de premie maar bleef dalen - en de toenemende schadelast. De Nederlandsche Bank (DNB) riep de verzekeraars al een tijd op de premies te verhogen, maar hier werd geen gehoor aan gegeven. Niemand wilde de eerste zijn met de kans dat klanten naar een andere verzekeraar zouden gaan. Inmiddels verhogen alle verzekeraars hun premies.

Oorzaken premiestijging

De voornaamste reden voor de premieverhoging is het toenemend aantal letselschades. Steeds meer bestuurders maken gebruik van hun smartphone tijdens het rijden. Niet alleen dom, maar ook heel onveilig. Het aantal letselschades in het verkeer is fors toegenomen en juist dit zijn de schades waarbij het schadebedrag vaak hoog is.

Naast het appen in de auto, zijn er nog andere oorzaken die de stijgende schadelast beïnvloeden. Denk aan de technologische gadgets die je ook in de auto terug ziet. Verwarmde autospiegels, parkeersensoren of achteruitrijcamera’s zijn tegenwoordig vaker regel dan uitzondering. Maar deze moderne functionaliteiten zijn bij schade veel duurder om te vervangen dan bijvoorbeeld een ‘gewone’ autospiegel.

Ook het seizoen is van invloed op de claims: na de zomervakantie, als de scholen weer zijn begonnen, stijgt het aantal claims van automobilisten na aanrijdingen met een voetganger of fietser met 30%. Het ingaan van de wintertijd en de daarmee gepaard gaande donkere dagen, ijzel en sneeuw, zorgt eveneens voor een stijging van het aantal ongelukken.

Daarnaast zijn er nog een aantal oorzaken die bijdragen aan de slechte resultaten van de autoverzekeraars:

  • Ook verzekaars worden geconfronteerd met inflatie op bijvoorbeeld onderdelenprijzen en uurlonen. Dit heeft vooral invloed bij uitkeringen op het gebied van cascoschade. 
  • Er is veel druk op de claims omtrent smartengeld: belangenbehartigers vinden de uitkeringen te laag. Het kan daardoor voorkomen dat in de rechtzaal extra geld wordt toegekend omdat er een maatschappelijke discussie speelt. 
  • De schadedossiers bij een whiplash gaan gemiddeld een paar duizend euro omhoog. Doordat de rechtspraak hierin negatiever is geworden, moet de verzekeraar vaker opdraaien voor een uitkering. 
  • De stijgende pensioenleeftijd én levensverwachting zijn ook van invloed en hebben met name impact op omvangrijke letselschades en de zogenaamde duurschades: er moeten bij dergelijke schades namelijk hogere bedragen gerekend worden. 

Al met al zorgen deze ontwikkelingen ervoor dat de premies voor de autoverzekeringen stijgen. Gelukkig is er ook nog positief nieuws: ondanks de premiestijgingen zijn de autopremies in Nederland het laagste van Europa.

Tips om schade te beperken

Natuurlijk is de belangrijkste tip: houd uw aandacht op de weg. Appen, bellen, sms’en; alles wat uw aandacht afleidt, is gevaarlijk. Maar wat als u daar geen invloed op heeft? Als wagenparkbeheerder kunt u uw chauffeurs nog zo vaak op de gevaren wijzen, het is toch het gedrag dat uiteindelijk bepaalt. Denk er daarom eens over na om uw chauffeurs een training aan te bieden. Of bespreek de schadestatistieken van uw wagenpark met de chauffeurs. Wanneer zij meer inzicht hebben, rijden zij wellicht ook bewuster.

De premie van de autoverzekeringen van uw wagenpark is sterk afhankelijk van het uw claimgedrag. Wilt u een lagere premie betalen? U kunt er in dat geval bijvoorbeeld voor kiezen om sommige schades zelf te betalen met als gevolg het in stand houden van het aantal schadevrije jaren.

Past uw autoverzekering bij u of uw wagenpark?

Als verzekeringsmakelaar zijn wij continu in gesprek met verzekeraars om de beste verzekering tegen het scherpste tarief te kunnen bieden aan onze relaties. Als relatie van Schouten Zekerheid kunt u er daarom vanuit gaan dat uw verzekering met de dekkingen die wij aanbieden, de scherpste is in de markt.

Bent u een wagenparkbeheerder en wilt u meer weten over de premiestijging in uw wagenpark? Wij kunnen u inzicht verschaffen in de schades en de oorzaken daarvan om zo met een goed advies herhaling in de toekomst te voorkomen. Wij helpen u graag!

Publicatiedatum: 04 december 2017
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag