Eigen risico zorg vaak vergoed door reisverzekering

Wanneer u een dekking voor medische kosten afsluit bij uw reisverzekering, vergoedt deze vaak ook het eigen risico van uw zorgverzekering. Van de 25 onderzochte reisverzekeraars vergoeden er 22 het verplichte eigen risico van uw zorgverzekering bij zorgkosten tijdens uw vakantie. Maar liefst 18 reisverzekeraars vergoeden ook nog eens uw vrijwillige eigen risico. U moet dan wel een aanvullende dekking voor medische kosten hebben afgesloten. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Veel mensen zijn waarschijnlijk niet op de hoogte van het feit dat hun Nederlandse basiszorgverzekering medische kosten vergoedt voor spoedeisende hulp wereldwijd. De verzekering vergoedt maximaal het in Nederland gangbare tarief voor de betreffende behandeling. U zou dus denken dat u alleen een dekking voor medische kosten bij uw reisverzekering hoeft afsluiten als u naar een land gaat waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland.

Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de kosten ‘spoedeisende hulp in het buitenland’ onder het eigen risico van de zorgverzekering vallen. Hierdoor krijgt men toch een hoge rekening als ze in het buitenland naar het ziekenhuis moeten. Dit risico kan dus afgedekt worden door medische kosten mee te verzekeren bij de reisverzekering. Zeker wanneer is gekozen voor een hoog vrijwillig eigen risico, kan het erg interessant zijn.

Vergeet eigen risico niet te declareren

Als u een reisverzekering heeft gekozen met een aanvulling voor medische kosten, moet u er nog wel zelf aan denken om de rekening voor het eigen risico van uw zorgverzekering te declareren.

Niet alle reisverzekeraars vergoeden eigen risico

Wilt u het eigen risico van de zorgverzekering afdekken tijdens uw vakantie, kijk dan goed of uw reisverzekering dit ook echt vergoedt. Er zijn namelijk ook drie reisverzekeraars die het eigen risico helemaal niet vergoeden. Avéro Achmea, Route Mobiel en Zelf.nl vergoeden zowel het verplichte als het vrijwillige eigen risico nooit. Een woordvoerder van Vivat Verzekeringen, het moederbedrijf van Route Mobiel en Zelf.nl, licht toe: “Door het eigen risico niet te vergoeden kunnen Route Mobiel en Zelf.nl de premie van hun reisverzekeringen laag houden.”

Vrijwillig eigen risico soms niet gedekt door reisverzekering

Nog eens vier reisverzekeraars vergoeden alleen het verplichte eigen risico, maar niet het vrijwillige eigen risico. Dit zijn Allianz Global Assistance, Europeesche Verzekeringen, Kroodle en Verzekeruzelf.nl. Allianz Global Assistance en Europeesche vergoeden het vrijwillige eigen risico niet, omdat zij dit niet fair vinden tegenover klanten die geen vrijwillig eigen risico hebben gekozen. “Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, krijg je al korting op je zorgverzekeringspremie. Het is vreemd dat een klant bij schade verwacht dat hij door een andere verzekering, in dit geval de reisverzekering, gecompenseerd wordt voor zijn eerder gemaakte eigen keuze om minder premie te hoeven betalen. Daarnaast is het niet fair ten opzichte van de overige verzekerden van Europeesche verzekeringen, die niet gekozen hebben voor een vrijwillig eigen risico op de zorgverzekering”, legt een woordvoerder van Europeesche verzekeringen uit.

Eigen risico van reisverzekering zelf

Waar u ook goed op moet letten is dat sommige reisverzekeraars voor medische kosten zelf nog een eigen risico hanteren. Bij ING, Reaal en SNS Bank betaalt u als u medische kosten maakt in het buitenland een eigen risico variërend van 50 tot 100 euro. Maar dit eigen risico van de reisverzekeraars is altijd nog minder dan wat u betaalt als u het eigen risico van uw zorgverzekering helemaal zelf moet ophoesten.

Bron: Eufin

Publicatiedatum: 22 mei 2015
Onze Verzuimspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 49 59 Stel een vraag