Gedreven door data en duurzaamheid

Op weg naar een duurzame toekomst heeft Nationale-Nederlanden veel aandacht voor innovatie, digitalisering en datagebruik. Directeur volmachten Maurice Wagenaar legt uit waarom dat voor de verzekeraar zo belangrijk is en hoe hun klanten daarmee hun voordeel kunnen doen. “Door data te gebruiken kunnen we onze producten simpeler maken en de processen strak automatiseren en digitaliseren. Ik ben ervan overtuigd dat klanten daar blij van worden.”

Het is al meer dan 25 jaar geleden, maar Maurice Wagenaar, directeur volmachten bij Nationale-Nederlanden, is het moment nog niet vergeten. “Ik was pas een paar maanden in dienst en zag dat een accountmanager die bijna met pensioen ging tot zijn laatste werkdag druk was met het regelen van zaken voor zijn klanten. Ik vond het mooi dat hij nog vol vuur zat om het beste voor hen te bereiken. Zijn energie inspireerde mij. Zelf behoor ik nu tot de leeftijdscategorie dat de weg achter mij langer is dan die ervóór. Het is een raar gevoel dat mijn carrière er over een jaar of tien opzit, maar ik wil de komende periode wél relevant blijven.”
Cyber Service voor Particulieren

En relevant is hij bij de verzekeraar, waar sinds 2017 onder zijn leiding het digitale productassortiment werd vernieuwd en het rendement verbeterde. “We verzamelen onze verzekeringstechnische data steeds meer in datawarehouses, waarmee we analyses op die data kunnen uitvoeren. Door klantgegevens en klantgedrag te analyseren ontstaan risicotechnische en commerciële inzichten, die in het voordeel van de klant kunnen uitpakken. En ook de services en diensten die we aan onze verzekeringsproducten koppelen biedt de klant voordelen”, zegt Maurice, die de Cyberservice voor particulieren en Electrifleet als voorbeelden noemt.

“Als aanvulling op de inboedelverzekering bieden wij sinds 2022 Cyberservice aan. Hiermee ontzorgen wij particuliere klanten op het gebied van cyberrisico’s. Wanneer zij worden getroffen door een hack, identiteitsfraude of diefstal krijgen ze direct hulp van de telefonische spoedlijn van Cyberwacht. Een eventuele schade vergoeden wij. Met Electrifleet helpen wij klanten om hun wagenpark te elektrificeren. Wij adviseren hen onder andere over preventiemaatregelen en laadstrategieën.” 


Herbouwwaarde 

Op weg naar een duurzame toekomst is er nog genoeg waar Maurice zich druk over kan maken. “We willen heel graag de herbouwwaarde van (zakelijke) panden jaarlijks automatisch vaststellen op basis van onze data en rekenmethodiek. Een klant die zich op die manier tegen een bepaald bedrag verzekert, krijgt van ons een garantie tegen onderverzekering.”

Ook het gebruik van geodata staat op zijn wensenlijstje. “Het is nu nog toekomstmuziek, maar Nederland is bijna geheel in kaart gebracht. Als we die geodata kunnen plotten op onze verzekeringsportefeuille, dan is vrij eenvoudig te zien welke klanten meer of minder kans hebben om getroffen te worden door klimaatschade, bijvoorbeeld als gevolg van overstromingen of storm. We kunnen dan in gesprek met die klanten om te kijken welke voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen om eventuele schade te voorkomen. Daar kan een klant onmogelijk tegen zijn.”


Net-Zero Insurance Alliance

Samenleving is een van de strategische thema’s bij Nationale-Nederlanden. Het helpen van klanten in de transitie naar een duurzamer bedrijf of een duurzamer huishouden is hierbij een belangrijk onderdeel, zegt Maurice. “In de komende jaren komt er veel wetgeving aan met gevolgen voor vrijwel iedere Nederlander. Denk aan energielabels voor bedrijfspanden en woningen en aan steden die vanaf 2025 dieselauto’s weren.

Daarnaast zijn we aangesloten bij de Net-Zero Insurance Alliance, wat betekent dat onze hele portefeuille in 2050 netto-nul moet zijn. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat we in al onze activiteiten naar duurzame oplossingen zoeken. Denk aan duurzaam schadeherstel en het creëren van oplossingen voor onverzekerbare duurzame risico’s. Recyclingbedrijven zijn moeilijk te verzekeren, maar ondernemingen die van afval iets nieuws maken, kunnen tegenwoordig bij ons terecht. Verder gaan we de CO2-uitstoot van onze klanten in kaart brengen, om samen de klimaatdoelstellingen te halen.”


Klanttevredenheid

Nationale-Nederlanden werkt met gevolmachtigden, bedrijven als Schouten Zekerheid die hun producten verkopen en de schadeafhandeling verzorgen. In die samenwerking is de verzekeraar voortdurend op zoek naar innovatieve ontwikkelingen. Zo is de acceptatie van alle producten – van premieberekening tot polisafgifte – volledig geautomatiseerd en daar blijft het wat Maurice betreft niet bij.

“Data wordt steeds belangrijker. Wij kijken nu of we ook de schadeafhandeling digitaal kunnen maken. Door data te gebruiken kunnen we onze producten simpeler maken en de processen strak automatiseren en digitaliseren. Hoe mooi zou het zijn als we op basis van twee of drie vragen een verzekeringsdekking kunnen afgeven? Ik ben ervan overtuigd dat klanten daar heel blij van worden”, zegt Maurice met hetzelfde enthousiasme als zijn collega 25 jaar geleden.  Publicatiedatum: 12 maart 2024
Onze collega's staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag
Dit verhaal staat in ons SZ. magazine. Wilt u het hele magazine lezen?