Ook inbrekers vieren de feestdagen

De feestdagen zijn een uitstekende gelegenheid om op bezoek te gaan bij familie en vrienden of om gezellig ergens te gaan eten. Familie en samenhorigheid horen erbij deze periode toch? Helaas denkt niet iedereen er zo over, want ieder jaar vindt er weer een piek in inbraken plaats tijdens deze periode.

Tijdens de Kerstdagen ontvangen verzekeraars gemiddeld twee keer zoveel claims naar aanleiding van woninginbraken als op normale dagen. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars. Verder zien verzekeraars het aantal inbraakclaims voor het derde jaar op rij dalen.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) noteerde in 2015 38.345 inbraakclaims, 18% minder dan in 2014. In bijna alle provincies is het aantal inbraakclaims in vergelijking met 2014 gedaald. “We zien dat steeds meer mensen maatregelen nemen, zoals buurtpreventieteams en Whats-App-groepen, en dat de aanpak van de politie werkt”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Alleen in Noord-Holland en Zeeland is het aantal claims naar aanleiding van woninginbraken ongeveer gelijk gebleven.

248 inbraakclaims per dag

Ondanks de dalende trend zien verzekeraars al jaren een piek tijdens Kerst. “De ene helft van Nederland is weg van huis en zit aan tafel bij de andere helft van Nederland. Daar maken inbrekers goed gebruik van”, aldus Weurding. Tijdens Kerst ontvangen verzekeraars gemiddeld 248 inbraakclaims per dag, terwijl op een normale dag gemiddeld 126 claims ingediend worden. “Goed hang- en sluitwerk vermindert de kans op inbraken, want dat blijkt ook dit jaar weer uit de risicomonitor, maar op de korte termijn kan je ook bijvoorbeeld aan je buren vragen of ze tijdens de feestdagen extra willen opletten.”

Schade?

Als u slachtoffer wordt van een inbraak is dit zeer vervelend en vooral tijdens de feestdagen zit u hier uiteraard niet op te wachten. Gelukkig vergoeden verzekeringen vaak een deel van de schade. Is er bij u ingebroken? Neem dan zo snel mogelijk de volgende stappen:

  1. Neem direct contact op met de politie om aangifte van de inbraak te doen. Als de inbraak recent heeft plaatsgevonden en u het idee heeft dat de daders nog in de buurt zijn bel dan direct 112. 
  2. Zorg ervoor dat de dieven zo min mogelijk profijt hebben van de buit. Blokkeer bankpassen, simkaarten of creditcards zo snel mogelijk om de schade voor u ook te minimaliseren. 
  3. Neem contact op met uw verzekeringsmakelaar om de schade te melden. Is dit Schouten Zekerheid? Bel ons dan op het noodnummer 010 – 288 44 44. Schouten Zekerheid biedt u een persoonlijke schadebehandelaar die u stap voor stap bij het schadeproces begeleidt. Deze beoordeelt of een expert of een contra-expert ingeschakeld moet worden, neemt contact op met een eventueel aansprakelijke partij en neemt voor u het hele (schade)proces uit handen. Wel zo makkelijk! 

Preventietips

De beste optie is uiteraard om de inbraak te voorkomen. Om inbrekers buiten de deur te houden kunt u de volgende tips in acht nemen om het inbraakrisico te minimaliseren:

  • Een schuifpui is inbraakgevoelig dus breng bij uw schuifpui een speciaal slot aan. 
  • Verstop uw sleutels niet buiten voor iemand die deze nodig heeft. Ook inbrekers kunnen deze vinden en toegang tot uw woning verkrijgen. 
  • Zorg dat u geen adresgegevens aan uw sleutelbos doet. Als u deze verliest is er geen directe link tussen de sleutels en de plaats van uw woning. 
  • Stop waardevolle spullen weg in een kluis. 
  • Verlicht uw woning en de omgeving hiervan goed. 
  • Probeer hulpmiddelen voor inbrekers rondom uw woning zoveel mogelijk te verwijderen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan ladders en containers. 
  • Gaat u tijdens de feestdagen toch de deur uit? Informeer altijd de buren zodat zij een oogje voor u in het zeil kunnen houden.

Fijne feestdagen!

Bron: Verbond van Verzekeraars

Publicatiedatum: 22 december 2016
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 58 Stel een vraag