Ouderen drie keer zoveel kans om slachtoffer te worden van brand

De laatste jaren blijven steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Helaas blijkt juist die groep vaker slachtoffer te zijn van brand. Daarom pleitte Brandweer Nederland woensdag 9 maart in de Tweede Kamer voor maatregelen. Het Verbond van Verzekeraars herkent de risico’s en ondersteunt het pleidooi van de brandweer. 

Uit een aantal onderzoeken van De Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat ouderen door fysieke beperkingen en/of mentale achteruitgang drie keer zoveel kans hebben slachtoffer te worden van brand dan de gemiddelde inwoner in Nederland.

Brandweer Nederland geeft aan dat bij ongewijzigd beleid een serieuze toename van het aantal oudere slachtoffers en gewonden valt te verwachten. Daarom pleit de brandweer voor aanvullende brandveiligheidsmaatregelen ter bescherming van deze kwetsbare doelgroep. Te denken valt aan verplichte rookmelders (ook voor bestaande bouw,) aan regelgeving voor de nieuwe, omgebouwde seniorencomplexen en aan het versterken van voorlichting.

Het Verbond van Verzekeraars ondersteunt dit pleidooi. Ook voor het Verbond is brandpreventie een belangrijk thema. Vorig jaar hebben het Verbond en de Brandweer middels een convenant de samenwerking ingezet om brandveiligheid te verbeteren. 

Publicatiedatum: 16 maart 2016
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag