Internationaal ondernemen: in gesprek met Robeco

'Ik zorg voor de verzekeringen, maar ken de lokale regels niet'

Beleggen is de expertise van Robeco, dat kantoren heeft in Europa, Amerika, Azië en Australië. Het verzekeren van die locaties laat de internationale vermogensbeheerder liever over aan de specialisten op dat gebied. Strategic sourcing and category manager Sjoerd Hoedemaekers legt uit waarom. ”De lokale verzekeringsregels kennen wij niet in detail, maar Schouten Zekerheid gelukkig wel. Zij geven ons eerlijk en duidelijk advies welke verzekeringen beslist nodig zijn.”


Slechts enkele weken na de beruchte beurskrach van Wall Street in 1929 richtten zeven Rotterdamse zakenlieden het Rotterdamsch Beleggings Consortium op. Zij besloten het spaargeld van mensen te beleggen en te beheren en deden dat zo voortreffelijk, dat Robeco ruim negentig jaar na de oprichting kantoren heeft in Europa (Italië, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Spanje en Zwitserland), Azië (China, Dubai, Japan, Korea, Singapore en Taiwan), de Verenigde Staten en Australië. Het Nederlandse (hoofd)kantoor van de vermogensbeheerder is gevestigd aan het Weena, pal tegenover het centraal station van Rotterdam. “Met de trein ben ik in iets meer dan een half uur op mijn werk”, vertelt strategic sourcing and category manager Sjoerd Hoedemaekers vanaf het dakterras op de zevende verdieping, terwijl hij de skyline van de Maasstad bewondert.

Menukaart

Particulieren, maar vooral pensioenfondsen, verzekeraars en andere instituten laten hun vermogen door Robeco beleggen. Voor facilities begeleidt Sjoerd het inkoopproces en ook bij de nieuwbouw van kantoren in binnen- en buitenland, de renovaties en de verhuizingen is hij betrokken. In die rol zorgt hij ook voor de lokale facilitaire verzekeringen. “Omdat ik de lokale regels niet voldoende ken, is het fijn als we daar hulp bij krijgen. Schouten Zekerheid heeft een groot netwerk van lokale partners en voorziet ons van een menukaart met een overzicht van alle lokale verzekeringen. Zij geven een eerlijk en duidelijk advies welke verzekeringen 'must have' zijn, welke 'nice to have' zijn en welke overbodig. Daar vertrouw ik volledig op.”

Sjoerd noemt twee recente voorbeelden, waarbij hij advies vroeg. “Een collega in Miami ging voor zaken naar Mexico en vroeg zich af of en in hoeverre hij daar verzekerd was. Schouten Zekerheid had daar de juiste antwoorden op. En toen onze mensen tijdens corona naar het buitenland moesten, hebben we met Schouten Zekerheid gekeken of onze medewerkers voldoende verzekerd waren tegen de gevolgen van de pandemie voor de gebieden waar men heen wilde.

Travelmanager

De eerste buitenlandse verhuizing die Sjoerd begeleidde was het kantoor van Bahrein naar Dubai. Dit verliep zo voorspoedig dat hij sindsdien alle verhuizingen begeleidt. “Ik probeer een verhuizing altijd in maximaal twee bezoekjes voor elkaar te krijgen. De verhuizing in Tokio heb ik, als gevolg van de COVID-regels, zelfs volledig op afstand gedaan. Dat scheelde mij niet alleen veel reistijd, het had ook een positief effect op de footprint die we op aarde achterlaten.”

Naast inkoop en verhuizen houdt Sjoerd zich ook bezig met businessreizen. Die gebeuren zo duurzaam mogelijk binnen Robeco. “Een reisbureau regelt de reizen voor onze medewerkers, ik houd in de gaten of er gereisd wordt binnen de richtlijnen en het budget van ons bedrijf. Zo hebben wij bijvoorbeeld naast een financieel budget ook een carbon budget ingesteld, dat elk jaar met 7% wordt verlaagd. Iedere afdeling mag maximaal een bepaalde hoeveelheid COշ per jaar uitstoten om de gestelde doelen voor 2030 te behalen.”

Sjoerd legt uit dat de manier van reizen bij Robeco steeds meer wordt bepaald door de hoeveelheid COշ die de reis uitstoot. “Voor aanvang van iedere reis krijgen we drie opties aangeboden, waarbij staat vermeld hoeveel uitstoot de verschillende reizen veroorzaken. Steeds vaker kiezen collega's voor een rechtstreekse vlucht of een ticket in de Economy in plaats van Business Class, omdat de COշ-uitstoot dan aanzienlijk minder is. En naar bestemmingen als Londen, Frankfurt en Zürich wordt steeds meer de trein in plaats van het vliegtuig gekozen.”


Oplaadpunten

Bewust reizen is niet het enige dat Robeco op het gebied van duurzaamheid doet. Om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen worden beleggingen bijvoorbeeld getoetst aan de ESG-factoren. “Met onze blik op de toekomst zijn wij al vroeg begonnen met duurzame beleggingen. In 1999 introduceerden we als eerste grote vermogensbeheerder een duurzaam beleggingsfonds. Daarnaast moeten al onze beleggingsfondsen voldoen aan onze maatschappij, milieu en bestuur standaarden. We motiveren de bedrijven waar we in beleggen om duurzaam te ondernemen. Want duurzaam beleggen loont. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die duurzaamheid in hun beleid verankeren het beter doen dan bedrijven die daar geen aandacht aan besteden.”

Wie de parkeergarage onder het Rotterdamse kantoorpand inrijdt, valt direct het grote aantal oplaadpunten voor elektrische auto's op. “Al onze leaseauto’s rijden elektrisch. Ons BREEAM-gecertificeerde kantoorpand wordt verwarmd én gekoeld via de warmte- en koudeopslag, die 100 meter onder de grond zit. De vloeren zijn van bamboe, de verlichting gaat automatisch aan en uit, de toiletten worden met regenwater doorgespoeld en we drinken koffie en thee uit gerecyclede bekers.”

Brabanders

Dat Robeco van origine een Rotterdams bedrijf is, vind je volgens Sjoerd terug in de mentaliteit van de medewerkers. “Zij maken van hun hart geen moordkuil en zijn van het type 'armen uit de mouwen steken'. Ondanks dat we in totaal ruim 1000 werknemers hebben, voelt Robeco als een bedrijf waar iedereen elkaar kent. Je krijgt de ruimte om te leren en kansen te pakken. Als Bredanaar voel ik mij hier prima op mijn plek. Weet je dat eind negentiende eeuw veel Brabanders naar Rotterdam gingen om in de havens te werken? Blijkbaar schept dat toch een band”, lacht Sjoerd, die een mooie toekomst voorziet voor Robeco.

“Ik denk niet dat we ons de komende jaren veel op nieuwe locaties vestigen, maar verwacht wel dat de bestaande kantoren verder groeien. De rol van Schouten Zekerheid is daarbij niet onbelangrijk; zij zorgen in samenspraak met lokale partners voor de juiste verzekeringen in binnen- en buitenland. Ook voor onze buitenlandse kantoren is het makkelijk als ze bij verzekeringsvragen kunnen schakelen met een lokaal verzekeringskantoor. En dat doen jullie hartstikke goed.”

Risicomijdend

Op de slotvraag 'Hoe ziet jouw ideale beleggingsportefeuille eruit?', blijft hij even stil. Dan zegt hij: “Bij Robeco bepaal je zelf waarom je wilt beleggen, wanneer je resultaat wilt zien en hoeveel risico je wilt nemen. Als inkoper moet je grote risico's vermijden en dat past goed bij mijn karakter.”


Publicatiedatum: 24 mei 2024
Onze adviseurs staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 05 Stel een vraag
Dit verhaal staat in ons SZ. magazine. Wilt u het hele magazine lezen?