Veilig ondernemen in 5 tips

Terwijl sommige bedrijven tijdens de coronapandemie enorm groeiden – je zult maar mondkapjes produceren – stond bij veel ondernemingen het water aan of zelfs over de lippen. In dit artikel leest u 5 tips om veilig en vertrouwd te ondernemen zodra de wereld weer wat meer open gaat.

1. Vervoer en mobiliteit

Tijdens de coronapandemie was het minder druk op de (snel)wegen. Minder (auto)verkeer leidt echter niet automatisch tot veiligere wegen. Een lege(re) weg nodigt uit tot hard rijden, wat de kans op ernstige ongevallen – met grote schades – juist groter maakt. Verder leidde het veranderende verkeersbeeld, met veel meer fietsers, wandelaars en busjes met online bestellingen, vooral binnen de bebouwde kom tot meer ongelukken met slachtoffers.

Nu het binnenkort weer drukker zal worden op de Nederlandse en internationale wegen is het verstandig om nog eens naar uw goederentransport- of vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering te kijken. Want of het nu gaat om goederen, mensen of uw wagenpark: bewegende bedrijfsmiddelen lopen extra risico op beschadiging of verlies.

2. Personeel binden en boeien

Goede, enthousiaste en duurzaam inzetbare medewerkers zijn de motor van uw bedrijf. U zorgt daarom altijd al goed voor ze, maar als de economie weer op gang komt, verdient uw personeel extra aandacht. Want u wilt tenslotte niet dat ze hun kennis en kwaliteiten meenemen naar de concurrent. Met gerichte acties kunt u de gezondheid, de vakkennis en de motivatie van uw medewerkers én de balans tussen hun werk- en privéleven verbeteren. Daarmee verkleint u de kans op (tijdelijke) uitval van werknemers en misschien zorgt het er wel voor dat ze er niet over prakkiseren om elders te gaan werken.

3. Internationale arbeidsmobiliteit

Steken uw medewerkers binnenkort voor een zakelijke trip de grens over, gaat u samenwerken met een buitenlands bedrijf of denkt u erover een vestiging in een ander land te openen? Realiseert u zich dan dat internationale ambities extra risico's met zich meebrengen. Heeft u een schade en uw verzekering biedt in het buitenland geen dekking, dan kan dit financieel flinke gevolgen hebben. Controleer daarom de dekking van bijvoorbeeld uw bedrijfsaansprakelijkheids-, werkmateriaal- of kredietverzekering in het land waar u zaken wilt gaan doen.

4. Kredietverzekering

Als ondernemer wilt u veilig ondernemen en groeien. Een goed debiteuren- en crediteurenbeleid is daarbij essentieel. Want u wil tenslotte wel dat uw klanten de facturen op tijd betalen. Juist in deze onzekere coronatijd, waarbij veel bedrijven het financieel moeilijk hebben, verdient dit extra aandacht. Een kredietverzekering of soortgelijk product waarborgt de continuïteit van uw onderneming als klanten hun financiële verplichtingen niet nakomen. De verzekeraar dekt de schade, zodat u de focus kunt blijven houden op het genereren van (nieuwe) business en financieel sterk genoeg bent om te groeien.

5. Sale & lease back van zwaar materieel

Heeft u zwaar materieel in bezit en kunt u (extra) geld gebruiken voor uw bedrijf? Dan is sale & lease back voor u misschien een interessante optie. Uw machines, vaar- en voertuigen kunt u bijvoorbeeld aan Beequip (specialist in equipement lease) verkopen en meteen weer terug leasen: simpel, flexibel en snel. Binnen enkele dagen heeft u de dagwaarde op uw rekening en u kunt gewoon gebruik blijven maken van uw materieel. Met het geld dat door de verkoop van uw materieel vrijkomt, kunt u daarna bijvoorbeeld vastgoed aankopen, uw bedrijf verduurzamen, extra personeel aantrekken of nieuw materieel aanschaffen.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Wilt u meer weten over de risico's en verzekeringsoplossingen om veilig en vertrouwd te kunnen ondernemen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Publicatiedatum: 14 juli 2021
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag