Vijf tips die u helpen met de RI&E

Als werkgever is de veiligheid van uw werknemers het allerbelangrijkst, waarbij u het risico op een ongeval graag zo klein mogelijk maakt. Met een RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) verkleint u de kans op ziekteverzuim en ongelukken voor medewerkers. Dat is niet alleen fijn voor uw medewerkers, maar ook voor u als werkgever. Door de krappe arbeidsmarkt heeft u namelijk niet zomaar goede, vervangende krachten. Maar hoe zorgt u voor een goede RI&E? In dit artikel geven we u tips.

Wat is een RI&E?

De RI&E is een voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet door een arbodienst of arbodeskundige laten inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. Met een RI&E brengt u arbeidsgerelateerde veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart. Hierbij kunt u denken aan fysieke risico's (zoals zwaar tillen, de hele dag staan of de hele dag achter een beeldscherm zitten) en psychosociale risico’s (zoals een hoge werkdruk, stress of grensoverschrijdend gedrag).

Wanneer is een RI&E verplicht?

Een RI&E is verplicht voor alle werkgevers met medewerkers in dienst. Het maakt niet uit of het daarbij gaat om één of meerdere medewerkers. Stagiairs, vrijwilligers, zzp’ers en uitzendkrachten zijn ook medewerkers. Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, mag u de RI&E vervangen door de Checklist Gezondheidsrisico’s. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat u een RI&E moet hebben. Heeft u die niet, dan riskeert u een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA).

Aan de slag met de RI&E: vijf tips

Heeft u nog geen RI&E of is het tijd om de RI&E te updaten? Wij geven u vijf tips waarmee u aan de slag kunt. 

1. Start vandaag nog met het maken van de RI&E

Nog geen RI&E? Start dan vandaag nog! Een RI&E is verplicht voor alle werkgevers met personeel. Of u nu een groot of klein bedrijf hebt, of u op kantoor werkt of bijvoorbeeld in een werkplaats waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Het belangrijkste is dus om te zorgen dat er een RI&E binnen de organisatie is. Werkgevers denken al snel dat het heel veel werk is, maar de laatste jaren zijn de vragenlijsten flink verkleind en veel gebruiksvriendelijker geworden. Bovendien hoeft u niet alles meteen op orde te hebben, het gaat erom dat u de bedrijfsrisico’s in beeld hebt. Een arbodienst kan u helpen met het opstellen van de RI&E. 

2. Zoek de samenwerking met andere bedrijven op

Zijn er meer organisaties gevestigd in hetzelfde bedrijfspand? Wellicht kunt u meeliften op hun bedrijfshulpverleningsorganisatie. Als bedrijf is het niet verplicht zelf een bedrijfshulpverlener (bhv’er) te hebben. Als het bedrijf naast u een bhv’er heeft, en u samen goede afspraken maakt, dan mag u dat ook in de RI&E zetten.

3. Actualiseer de RI&E continu

Het is belangrijk om de RI&E regelmatig te herzien zodat deze nog aansluit bij de huidige (werk)situatie. Deze kan veranderd zijn, bijvoorbeeld doordat het bedrijf flink is gegroeid of er andere werkzaamheden worden uitgevoerd. Zorg daarom dat u regelmatig de RI&E tegen het licht houdt. Ons advies is om deze (en het plan van aanpak) continu te actualiseren en iedere vier á vijf jaar volledig te herzien.

4. Betrek werknemers bij (het ontwikkelen van) de RI&E

Een RI&E gaat over de héle organisatie en is niet alleen iets voor een preventiemedewerker, de Facility-afdeling of de directie. Betrek dan ook meer mensen van verschillende afdelingen met verschillende functies. Op deze manier krijg je een objectief, betrouwbaar beeld van de arbeidsrisico’s in uw organisatie en krijgt u ook veel makkelijker álle risico's in kaart.

5. Pas de RI&E direct aan bij veranderende factoren

De RI&E moet altijd aangepast worden bij veranderende interne factoren, zoals een ingrijpende verbouwing, uitbreiding van het dienstenpakket of groei van het bedrijf. Hierbij kunnen namelijk nieuwe risico's ontstaan. Hetzelfde geldt voor externe factoren: nieuwe wetgeving, ontwikkelingen op het gebied van techniek of duurzaamheids-initiatieven kunnen van invloed zijn. Houd deze in de gaten en actualiseer de RI&E indien nodig. Belangrijk: bij nieuwe wetgeving bent u verplicht om de RI&E aan te passen. 


Publicatiedatum: 08 maart 2023
Onze Verzuimspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 49 59 Stel een vraag