Zo beschermt u uw organisatie tegen cybercriminaliteit

Onlangs werd een ernstige kwetsbaarheid in wereldwijd gebruikte software (Apache Log4J) ontdekt. Deze kwetsbaarheid leidt tot grote ongerustheid: technisch experts vrezen voor een golf van aanvallen met gijzelsoftware. Ook uw bedrijf kan hierdoor een gemakkelijk doelwit zijn. Een cyberverzekering dekt de financiële schade, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom leest u in dit artikel 10 preventietips die de kans op een succesvolle cyberaanval verkleinen.

Allereerst adviseren wij u om op deze lijst van het Nationaal Cyber Security Centrum te kijken of er software op staat die u gebruikt. Indien dit het geval is, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw IT-beheerder om te kijken hoe u de impact kunt beperken. In dit artikel vindt u de stappen die wij naar aanleiding van deze kwetsbaarheid hebben genomen.

Een digitale aanval van cybercriminelen kan u een hoop ellende opleveren. Klanten kunnen u aansprakelijk stellen voor hun financiële schade en opdrachtgevers kiezen wellicht voor een andere partij. Mogelijk komt de continuïteit van uw bedrijf daardoor zelfs in gevaar! Met de volgende 10 tips kunt u de kans op een succesvolle cyberaanval beperken.

5 tips voor cyberbewustwoording van uw personeel

  1. Stel gedragsregels op hoe uw werknemers moeten omgaan met e-mail en het wijzigen van wachtwoorden. 
  2. Houd de kennis van uw medewerkers op peil via interactieve trainingen 'security awareness', waarin zij leren hoe ze moeten omgaan met internetveiligheid. 
  3. Test de volwassenheid van uw organisatie op het gebied van cybersecurity door regelmatig zelf phishingmails naar het personeel te versturen en kijk vervolgens hoe zij daarmee omgaan. 
  4. Gebruik op de werkcomputer géén privé e-mailadressen. 
  5. Druk thuiswerkende medewerkers op het hart dat familieleden niet mee kunnen kijken op hun scherm, dat buren niet kunnen meeluisteren met zakelijke gesprekken, dat vertrouwelijke informatie niet in de fysieke prullenbak verdwijnt en dat bij het verlaten van de thuiswerkplek wordt uitgelogd van de computer. 

5 tips om uw apparatuur goed te beveiligen

  1. Gebruik een firewall om uw netwerk te beschermen tegen misbruik van buitenaf en voorzie computers en laptops van software met de meest recente updates. 
  2. Maak minimaal één keer per dag een back-up van uw systeem. 
  3. Gebruik bij thuiswerk de zakelijke VPN-verbinding (virtual private network) om in te loggen op het bedrijfsnetwerk, zodat de verbinding beveiligd is voor alle (vertrouwelijke) informatie die wordt verstuurd. 
  4. Hanteer Multi Factor Authenticatie, waarbij uw medewerkers twee of meer handelingen moeten uitvoeren om toegang te krijgen tot uw bedrijfsnetwerk. Vraag uw werknemers om bij thuiswerken geen andere netwerken te gebruiken. 
  5. Laat thuiswerkende medewerkers met een slechte wifiverbinding niet het netwerk van de buren gebruiken, maar de wifihotspot van hun mobiele telefoon. 

Risico-inventarisatie

Het is helaas niet meer de vraag óf uw bedrijf wordt aangevallen door cybercriminelen, maar wannéér. Schouten Zekerheid biedt graag échte zekerheid, wij willen niet dat u wakker ligt van de kans op een cyberaanval. Daarom helpen wij u graag met een risico-inventarisatie en kijken wij samen met u welke preventieve maatregelen u op het gebied van cyberveiligheid (nog) kunt nemen om de kans op een aanval te verkleinen. En als u dat wilt gaan wij uiteraard ook op zoek naar de beste verzekeringsoplossing.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel of hulp nodig bij het nemen van preventieve maatregelen? Wilt u meer informatie over cyberverzekeringen? Neem contact met ons op, wij helpen u graag!

Publicatiedatum: 15 december 2021
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag