Zoveel kost een Schrikkeldag schadeverzekeraars

Dagelijks keren schadeverzekeraars gemiddeld € 24,5 miljoen uit, zo blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Een flinke stijging ten opzichte van de vorige keer dat dit onderzoek is gedaan; in 2008 was de gemiddelde schade-uitkering € 16,9 miljoen per dag.

Dit jaar is een schrikkeljaar en dat betekent een dag extra risico voor verzekeraars. Uit de berekening van het CVS – onderdeel van het Verbond van Verzekeraars – blijkt dat de extra dag een dure is voor schadeverzekeraars. Autoverzekeraars keren het hoogste schadebedrag uit: € 10,8 miljoen per dag. Voor schade aan opstal en inboedel wordt gemiddeld € 7,3 miljoen per dag uitgekeerd en voor transportschade € 1 miljoen. Dan is er nog een post overige schades die goed is voor € 5,4 miljoen. Het CVS heeft alleen naar schadeverzekeringen gekeken, omdat “het uitermate lastig is om dezelfde rekenexercitie voor levens- en inkomensverzekeringen te doen”, aldus een woordvoerder.

Verzekeraars houden overigens rekening met de extra dag in een schrikkeljaar, door bij de premievaststelling uit te gaan van 365 en een kwart dagen per jaar.

Schrikkeldagstorm

In 2008 berekende het CVS dat verzekeraars dagelijks gemiddeld zo’n € 16,9 miljoen aan schadepenningen uitkeren. Ook toen was de belangrijkste kostenpost motorrijtuigenschade met € 7,9 miljoen. In 2008 ging het overigens goed mis op de extra dag in februari; er werd door een Schrikkeldagstorm voor € 3,9 miljoen extra schade aangericht.

Publicatiedatum: 27 februari 2020
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 58 Stel een vraag