Algemeen

Een broodjeszaak beginnen, waar houd ik rekening mee?

Lekker hè, een Italiaanse bol carpaccio, een volkorenbol met geitenkaas en pesto of een heerlijke ciabatta met zalm en roomkaas. Het water loopt je bij de gedachte eraan uit je mond, maar misschien begin je nog liever je eigen broodjeszaak om anderen ervan te laten genieten. De horeca is een bruisende branche, dus wij begrijpen deze gedachte. Maar een onvoorbereide sprong in het diepe is niet verstandig. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden, voordat je een broodjeszaak begint.

Datum 01-01-2024

broodjeszaak-beginnen.1920x0

Broodjeszaak beginnen: wat heb ik nodig?


Veel mensen dromen van een eigen horecazaak. Maar zonder goede voorbereiding een broodjeszaak beginnen is onverstandig. Je moet eerst de rechtsvorm van je bedrijf kiezen, je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel, vergunningen aanvragen en verzekeringen afsluiten. En omdat je over de winst die je maakt belasting moet betalen is een goede administratie onmisbaar.

Net als een businessplan, waarin je vastlegt wat voor soort broodjeszaak je bent, wie je klanten worden, hoe je hen bereikt, wie je concurrenten zijn en hoe je jouw broodjeszaak financiert. Dit businessplan vormt de basis voor je bedrijf en moet mogelijke financiers overtuigen in je restaurant te investeren. Daarnaast helpt een businessplan je om focus te houden op je doelen en ambities.

 

Ik start een broodjeszaak: welke verzekeringen heb ik nodig?


Naast het regelen van vergunningen moet je ook nadenken over verzekeringen. Bekijk hier de noodzakelijke verzekeringen voor een startende ondernemer in de horeca.

 

Ik wil een broodjeszaak starten: welke vergunningen heb ik nodig?


We zeiden het al eerder: voordat je de deuren van je broodjeszaak opent, heb je een aantal vergunningen nodig. Welke verschilt per gemeente, maar dit zijn de belangrijkste:

  • Exploitatievergunning
    In de exploitatievergunning staan afspraken over openbare orde en veiligheid. Verder bevat de exploitatievergunning informatie over je broodjeszaak, zoals de ondernemingsvorm en je openingstijden.
  • Drank- en horecavergunning
    Wil je alcoholhoudende dranken in je broodjeszaak schenken, dan heb je een drank- en horecavergunning nodig.
  • Terrasvergunning
    Heeft je broodjeszaak een terras, dan moet je een terrasvergunning bij de gemeente aanvragen.
  • Omgevingsvergunning
    Ben je van plan om het pand waarin je jouw broodjeszaak vestigt te verbouwen of (gedeeltelijk) te slopen? Informeer of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Ik begin een broodjeszaak met afhaal- en/of bezorgservice: waar moet ik aan denken?


Onder invloed van de coronapandemie zoeken veel horecaondernemers naar creatieve oplossingen om hun bedrijf draaiende te houden. Begin je een broodjeszaak met afhaal- en/of bezorgservice, dan geldt bijna alles wat hiervoor is geschreven ook voor jou. 

 

Ik open een pop-up broodjeszaak: wat komt daarbij kijken?


Deze vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, want alles wat hiervoor is gezegd, geldt ook wanneer je een pop-up broodjeszaak begint. Al kijk je natuurlijk extra kritisch naar de opstartkosten. Zeker als je verwacht dat je tijdelijke broodjeszaak slechts gedurende een korte periode geopend is.

undefined

Gratis 'goed verzekerd' check?

Als lid van KHN kun je gratis en vrijblijvend een Goed-Verzekerd-Check aanvragen. Samen kijken we naar je huidige verzekeringen, de bijbehorende dekkingen en polisvoorwaarden. En natuurlijk of je kunt besparen op je premie. Voor al je vragen over:

Verzekeringen voor je bedrijf, personeel en jezelf.
Welke dekkingen echt nodig zijn.
Het vergelijken van je huidige verzekeringen.
Een persoonlijk aanbod met offerte op maat.

Nieuws & inspiratie

Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

Test
Employer branding

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”

Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.