Algemeen

Een eigen broodjeszaak beginnen; wat zijn de kosten?

Wanneer je een eigen broodjeszaak wil beginnen, wil je goed op de hoogte zijn van de kosten die je kunt verwachten en is het prettig om te weten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Datum 01-02-2024

kosten-broodjeszaak-beginnen.1920x0

Een goedgevulde kassa aan het eind van een drukbezochte dag geeft elke horecaondernemer een geweldig gevoel. Maar voordat het zover is, zul je eerst een (flink) aantal kosten moeten maken. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

 

Horecapand

 

Je kunt een pand huren of kopen, waarbij de locatie van je broodjeszaak mede de prijs bepaalt. De huur- en koopprijs van een horecazaak in het centrum van een grote stad is uiteraard hoger dan die van een vergelijkbaar pand in een dunbevolkt gebied. Daarnaast ga je misschien investeringen doen om het pand naar je zin te maken.

 

Keukenapparatuur en -benodigdheden

 

Zonder koelkast, friteuse, fornuis, magnetron en andere keukenapparatuur en zonder servies, bestek en glazen hoef je de deuren van je broodjeszaak niet te openen. Het aanbod van gebruikte spullen is groot, dus je hoeft niet alles nieuw aan te schaffen, desondanks bedraagt de investering al snel vele duizenden euro's. 

 

Meubilair

 

Met tafels en stoelen, verlichting en accessoires geef je jouw broodjeszaak een gezellige uitstraling. Ben je creatief dan is met een beperkt budget best veel mogelijk en hoeft de inrichting niet de hoofdprijs te kosten.

 

Franchisevergoeding

 

Word jouw broodjeszaak onderdeel van een franchiseformule, dan betaal je een vergoeding voor de naam en het intellectuele eigendom van de onderneming. De hoogte van de vergoeding is per keten verschillend. 

 

Technologie

 

Om je broodjeszaak goed te runnen, heb je technologie nodig, zoals kassa's, een reserveringssysteem en eventueel een muziekinstallatie. De kosten zijn afhankelijk van de soft- en hardware die je aanschaft, maar reken op een eenmalige uitgave van duizend euro en een maandelijks bedrag van enkele honderden euro's.

 

Personeel

 

De inzet van personeel vormt een flink deel van je structurele kosten. Hoeveel personeel je nodig hebt, is lastig in te schatten, maar het is slim om voor een langere periode een bepaald bedrag aan personeelskosten te reserveren. 

 

Voorraad

 

Zonder voorraad kun je geen broodjeszaak beginnen. Reken voor de aanschaf van houdbare producten als drank en gedroogd voedsel op een paar duizend euro en koop producten als groente, fruit, vlees en zuivel bij voorkeur vers in.

 

Vergunningen en inschrijvingen

 

Je broodjeszaak mag alleen open als je over de vereiste vergunningen beschikt. In dit artikel lees je meer over de verschillende vergunningen, die je voor opening al gauw een paar duizend euro kosten. 

 

Marketing

 

Dat de gasten vanaf dag één in rijen bij je broodjeszaak voor de deur staan, is geen realistische gedachte. Om klanten te trekken zul je reclame moeten maken, bijvoorbeeld via social media. Doe je dat zelf, dan kost je dat vooral (kostbare) tijd. In veel situaties is het daarom verstandig om er iemand voor in te huren. 

Wij begrijpen dat je het startkapitaal voor een eigen broodjeszaak niet direct zelf kunt ophoesten. Dat dit voor de meeste ondernemers geldt, stelt je misschien gerust. Net als het feit dat er verschillende manieren zijn om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Je kunt familie en vrienden vragen je financieel te ondersteunen of een microkrediet aanvragen bij de Stichting Microkrediet Nederland. Ook kun je overwegen met een zakenpartner in zee te gaan, zakelijke investeerders te zoeken of medeburgers vragen om via crowdfunding in je broodjeszaak te investeren.

undefined

Gratis 'goed verzekerd' check?

Als lid van KHN kun je gratis en vrijblijvend een Goed-Verzekerd-Check aanvragen. Samen kijken we naar je huidige verzekeringen, de bijbehorende dekkingen en polisvoorwaarden. En natuurlijk of je kunt besparen op je premie. Voor al je vragen over:

Verzekeringen voor je bedrijf, personeel en jezelf.
Welke dekkingen echt nodig zijn.
Het vergelijken van je huidige verzekeringen.
Een persoonlijk aanbod met offerte op maat.

Nieuws & inspiratie

Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

Test
Employer branding

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”

Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.