Algemeen

Een eigen restaurant beginnen; wat zijn de kosten?

Als je een eigen restaurant wil beginnen, dan wil je goed voorbereid zijn op alle kosten die je kunt verwachten. We hebben een overzicht gemaakt van de kosten die je kunt verwachten voor je horecapand, goederen, inventaris, personeel en overige kosten.

Datum 30-12-2023

broodjeszaak-beginnen.1920x0

Een goedgevulde kassa aan het eind van een drukbezochte avond geeft elke restauranteigenaar een heerlijk gevoel. Maar voordat het zover is, zul je toch echt eerst een (flink) aantal kosten moeten maken. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

 


Eigen restaurant openen; wat heb je dan nodig?


Horecapand voor je restaurant


Je kunt een pand huren of kopen, waarbij de locatie die je voor je restaurant in gedachten hebt mede de prijs bepalen. De huur- en koopprijs van een horecagelegenheid in het centrum van een grote stad is tenslotte hoger dan die van een vergelijkbaar pand in dunbevolkt gebied. Daarnaast wil je waarschijnlijk investeringen doen om het pand naar je zin te maken.


Keukenapparatuur en -benodigdheden


Zonder koelkast, friteuse, fornuis, magnetron en andere keukenapparatuur en zonder servies, bestek en glazen hoef je de deuren van je restaurant niet te openen. Hoewel het aanbod van gebruikte spullen groot is, bedraagt de investering al snel vele duizenden euro's. 

 

Meubilair van je restaurant 


Met tafels en stoelen, verlichting, barkrukken en accessoires geef je jouw restaurant een gezellige uitstraling. Afhankelijk van je creativiteit hoeft de inrichting niet de hoofdprijs te kosten. Ook met een beperkt budget is best veel mogelijk.


Voorraad


Zonder voorraad kun je geen restaurant beginnen. Reken voor de aanschaf van houdbare producten als drank en gedroogd voedsel op een paar duizend euro en koop producten als groente, fruit, vlees en zuivel bij voorkeur vers in.


Technologie


Om je restaurant goed te runnen, heb je technologie nodig, zoals kassa's, een muziekinstallatie en een reserveringssysteem. De kosten zijn afhankelijk van de soft- en hardware die je aanschaft, maar reken op een eenmalige uitgave van 1000 euro en maandelijks een bedrag van een paar honderd euro.


Wat moet je regelen voordat je je een eigen restaurant kan openen?


Horecapersoneel in je restaurant


De inzet van personeel vormt een flink deel van je structurele kosten. Hoeveel personeel je nodig hebt, is lastig in te schatten, maar het is slim om voor een langere periode een bepaald bedrag aan personeelskosten te reserveren.

 

Franchisevergoeding


Word je restaurant onderdeel van een franchiseformule, dan betaal je een vergoeding voor de naam en het intellectuele eigendom van het restaurant. De hoogte van de vergoeding is er per keten verschillend.


Vergunningen en inschrijvingen


Je restaurant mag alleen open als je over de vereiste vergunningen beschikt. In dit artikel lees je meer over de verschillende vergunningen, die je voor opening al gauw een paar duizend euro kosten. 


De marketing van je restaurant


Gasten die vanaf dag één bij je restaurant in de rij staan. Een mooie, maar niet realistische gedachte. Om klanten te trekken zul je reclame moeten maken via bijvoorbeeld social media. Doe je dat zelf, dan kost je dat alleen (kostbare) tijd. In veel situaties is het daarom verstandig om er iemand voor in te huren.

 

Startkapitaal voor je een eigen restaurant


Wij begrijpen dat je het startkapitaal voor je eigen restaurant niet direct zelf kunt ophoesten. Wees gerust: dat geldt voor de meeste ondernemers. Er zijn verschillende manieren om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Je kunt familie en vrienden om geld vragen of een microkrediet aanvragen bij de Stichting Microkrediet Nederland. Ook kun je overwegen met een zakenpartner in zee te gaan, zakelijke investeerders zoeken of medeburgers vragen om via crowdfunding in je restaurant te investeren.

undefined

Gratis 'goed verzekerd' check?

Als lid van KHN kun je gratis en vrijblijvend een Goed-Verzekerd-Check aanvragen. Samen kijken we naar je huidige verzekeringen, de bijbehorende dekkingen en polisvoorwaarden. En natuurlijk of je kunt besparen op je premie. Voor al je vragen over:

Verzekeringen voor je bedrijf, personeel en jezelf.
Welke dekkingen echt nodig zijn.
Het vergelijken van je huidige verzekeringen.
Een persoonlijk aanbod met offerte op maat.

Nieuws & inspiratie

Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

Test
Employer branding

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”

Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.