Werkhervattingskas (Whk)
Wij helpen jou als OnderhoudNL-lid, graag bij de controle van de Whk-beschikking. Dit doen wij op basis van ‘no cure no pay’.

Over de Werkhervattingskas (Whk)
Als werkgever ontvang je aan het einde van elk jaar een Werkhervattingskas (Whk)-beschikking van de Belastingdienst.
De Whk, ingevoerd op 1 januari 2007, fungeert als een fonds voor de financiering van onder meer de WGA- en Ziektewetuitkeringen. Als werkgever draag je hieraan bij via de premie Werkhervattingskas.
Goed om te weten
Hoe is de Whk verbonden aan de WIA-regeling?
De invoering van de Whk volgde op die van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) in 2006. Als jouw medewerker na twee jaar ziekte minder dan 65% van het oude loon kan verdienen, komt de WIA in beeld.
Wat zijn de gevolgen van de Whk-beschikking voor mijn bedrijf?
Als werkgever ben je na twee jaar loondoorbetaling nog tien jaar verantwoordelijk voor de WGA-uitkering. Vanaf 2014 gelden deze risico’s ook voor flex- en tijdelijke medewerkers. De kosten van de uitkeringen worden doorberekend via de Whk-beschikking.
Wat betekent het om eigenrisicodrager te zijn?
Als eigenrisicodrager neem jezelf de verantwoordelijkheid op voor jouw zieke (ex-)medewerkers. Hier houd je zelf de regie, eerder dan het uitbesteden van de dossiers aan het UWV. Je betaalt zelf de uitkeringen, maar houdt meer grip op de kosten en de re-integratie van medewerkers.
Hoe kom ik erachter of eigenrisicodragen voor mij geschikt is?
Wij bieden een kosteloze Quick Scan aan om te onderzoeken of eigenrisicodragerschap voor jouw organisatie zinvol is. Dit geeft je inzicht in de vraag of het waard is om verder onderzoek te doen naar eigenrisicodragerschap.
Kom in contact
Wi jij als OnderhoudNL-lid, één van onze specialisten spreken? Stel gerust al je vragen telefonisch of per formulier.
Nu bereikbaar
Bel ons
Je kunt ons tijdens kantoortijden bereiken op onderstaand telefoonnummer.