Wetgeving

Nieuwe Omgevingswet en Bbl brengen grote veranderingen voor VvE's

Vanaf  1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking, samen met het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dit luidt een nieuw tijdperk in voor de bouw- en woonomgeving in Nederland. Vooral Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zullen te maken krijgen met aanzienlijke aanpassingen op het gebied van bouw, renovatie en de integratie van laadvoorzieningen voor elektrische auto's.

Datum 28-02-2024

31

Strengere normen voor laadpunten


De wet introduceert strengere eisen voor laadpunten in parkeergarages. Alle nieuwe oplaadpunten moeten voldoen aan mode 3 of mode 4 laadstandaarden volgens de NEN 1010-normen, die bekend staan om hun veiligheid en efficiëntie. Daarnaast is er een centrale afschakelmogelijkheid vereist voor noodsituaties zoals brand, om te voorkomen dat laadpalen onder spanning blijven staan.

 

Sprinklerinstallaties voor brandveiligheid


Nieuwe parkeergarages onder risicovolle gebouwen moeten uitgerust zijn met automatische blusinstallaties, zoals sprinklersystemen. Dit geldt met name voor garages kleiner dan 1.000 m² met slechts één vluchtroute. Deze maatregelen zijn bedoeld om mensen veilig te evacueren bij brand.

 

Wat betekent dit voor VvE’s?


Het is essentieel dat VvE’s deze nieuwe regels begrijpen en actie ondernemen om hun eigendommen aan te passen. Dit kan inhouden dat bestaande laadinfrastructuur wordt geüpgraded en dat plannen worden gemaakt voor de installatie van centrale afschakelmogelijkheden en sprinklersystemen.


Subsidies beschikbaar


De SVVE-regeling biedt subsidies aan VvE’s die investeren in basislaadinfrastructuur, wat een extra stimulans kan zijn om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Door nu voorbereidingen te treffen, kunnen VvE’s ervoor zorgen dat hun gebouwen niet alleen voldoen aan de nieuwe wetgeving, maar ook bijdragen aan een veiliger en duurzamer Nederland. Voor meer informatie en ondersteuning kunnen VvE’s terecht bij het informatiepunt leefomgeving.


Veelgestelde Vragen


Wat houden de nieuwe regels in?
Strengere normen voor laadinfrastructuur en brandveiligheid.

Hoe kunnen VvE’s zich voorbereiden?

Door laadpunten en brandveiligheidsmaatregelen te upgraden.

Zijn er financiële steunmaatregelen?

Ja, via de SVVE-regeling.

undefined

Meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe Omgevingswet en wat dit betekent voor u als VvE? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je adviseren. Zo zorgen we samen voor een veilige, duurzame en leefbare omgeving.

Nieuws & inspiratie

Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

kennis
Employer branding

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”

Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.