Verzuim

Wat kost een zieke medewerker?

Als werkgever heb je altijd kans op een zieke medewerker. Naast dat dit erg vervelend is voor jouw medeweker, kan het ook behoorlijke (financiële) impact hebben op jouw onderneming. Werkzaamheden die stil blijven liggen, eventuele vervanging en administratie: het hoort er allemaal bij. Financieel goed voorbereid zijn kan je een hoop kosten én zorgen besparen.

Datum 24-09-2024

sociaal-domein-opleidingen

Als werkgever heb je altijd kans op een zieke medewerker. Naast dat dit erg vervelend is voor jouw medeweker, kan het ook behoorlijke (financiële) impact hebben op jouw onderneming. Werkzaamheden die stil blijven liggen, eventuele vervanging en administratie: het hoort er allemaal bij. Financieel goed voorbereid zijn kan je een hoop kosten én zorgen besparen.

 

De grootste kostenpost bij een zieke medewerker is vaak de loondoorbetaling bij ziekte. In Nederland zijn werkgevers wettelijk verplicht om gedurende maximaal twee jaar het loon van een zieke werknemer door te betalen. Dit kan oplopen: 70% tot 100% van het loon, afhankelijk van de cao en de afspraken binnen het bedrijf. Je kunt je als werkgever verzekeren voor de kosten van loondoorbetaling. Naast de loondoorbetaling zijn er ook andere kosten die de werkgever moet dragen:


Arbodienstverlening:
Werkgevers zijn verplicht tot een basiscontract met een arbodienst of bedrijfsarts om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen rondom ziekteverzuim. De kosten voor een arbodienst kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die worden afgenomen, zoals verzuimbegeleiding​. Daarnaast kan een arbodienst je helpen om aan wettelijke verplichtingen te voldoen, zoals een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).


Vervanging van de zieke werknemer:
Het inhuren van vervangend personeel brengt extra kosten met zich mee. En het verdelen van de taken onder de huidige medewerkers kan extra druk op het team veroorzaken, wat kan leiden tot meer uitval van jouw personeel. 

 

"Verzuimkosten kunnen jouw onderneming in gevaar brengen. Met een verzuimverzekering kun je het grootste risico afdekken."

 

Herstel- en re-integratietrajecten:
Werkgevers zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht om zich in te spannen voor de re-integratie van zieke werknemers. Dit kan kosten met zich meebrengen voor interventies die bijdragen aan een succesvolle terugkeer naar werk​.

Deze kosten kunnen flink oplopen, vooral bij langdurig verzuim. Daarom is het verstandig om een goede verzuimverzekering af te sluiten. Een verzuimverzekering kan de financiële risico's aanzienlijk verminderen door een groot deel van de loondoorbetaling en re-integratiekosten uit te keren​.

Samenvattend, de kosten van een zieke medewerker bestaan niet alleen uit de loondoorbetaling, maar ook uit bijkomende kosten zoals interventies en vervanging. Een goede verzuimverzekering is essentieel om deze kosten te beheersen en jouw bedrijf te beschermen tegen de financiële gevolgen van ziekteverzuim.

undefined

Onze experts plannen graag een vrijblijvend advies gesprek

Elke Schouten

Specialist Brand, Transport & Aansprakelijkheid

Nieuws & inspiratie

Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

kennis
Pensioen

Elke werkgever, groot en klein, zou pensioen moeten aanbieden

In Nederland kennen we geen pensioenplicht. Toch geldt er voor zo'n 65% van de werkgevers dat zij het pensioen verplicht moeten onderbrengen bij een bedrijfstakpensioenfonds. Dat betekent dat de andere 35% van de werkgevers vrij zijn om zelf te bepalen of zij een pensioenregeling willen aanbieden aan hun werknemers.

Employer branding

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”

Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.