Bescherm je medewerkers

Waarom een ongevallen en werknemersschade verzekering?
Als werkgever groeit jouw verantwoordelijkheid voor je werknemers steeds verder. Wetgeving vereist dat je je gedraagt als een ‘goede werkgever’, wat inhoudt dat je niet alleen voor de veiligheid van je medewerkers moet zorgen, maar ook voor adequate voorzieningen en verzekeringen.
Dit is cruciaal om financiële gevolgen van ongevallen te dekken, zelfs als je geen invloed hebt op de omstandigheden, zoals tijdens het verkeer. Het is daarom verstandig om je hiervoor te verzekeren, en je medewerkers zullen dit zeer op prijs stellen. Als werkgever ben je verplicht om voor je medewerkers te zorgen. Dit betekent dat je moet zorgen voor de juiste verzekeringen en voorzieningen.
De meest voorkomende ‘goed-werkgeverschap-verzekeringen’ voor makelaars, taxateurs en bouwkundig keurders zijn:
- Ongevallenverzekering
- Werknemersschadeverzekering
- WIA-excedentverzekering
- WGA-hiaatverzekering
Verzekeringen voor medewerkersbescherming
Zorg voor zekerheid met onze ongevallen- en werknemersschadeverzekeringen
Ongevallenverzekering
De voordelen van een ongevallenverzekering zijn aanzienlijk: je hebt wereld- en 24-uursdekking, waardoor medewerkers op alle momenten beschermd zijn. Bovendien kan de directeur-grootaandeelhouder meeverzekerd worden tegen een scherp tarief. Deze verzekering vormt een waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde die je als werkgever relatief weinig kost, met optioneel een tandartsdekking tot € 5.000,-.
Werknemersschadeverzekering
De werknemersschadeverzekering heeft enkele belangrijke verschillen ten opzichte van de ongevallenverzekering. Terwijl een ongevallenverzekering meestal alleen uitkeert bij blijvende invaliditeit of overlijden, biedt een werknemersschadeverzekering ook uitkeringen bij tijdelijke invaliditeit. Dit maakt de werknemersschadeverzekering een bredere bescherming voor jouw medewerkers, ondanks dat de premie voor een ongevallenverzekering doorgaans lager is. Daarnaast is het mogelijk om de directeur-grootaandeelhouder mee te verzekeren op de ongevallenverzekering.
Gratis 'goed verzekerd' check?
Samen kijken we naar je huidige verzekeringen, de bijbehorende dekkingen en polisvoorwaarden. En natuurlijk of je kunt besparen op je premie. Voor al je vragen over:
Team Zeker voor Vastgoed
Ook interessant
Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”
Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid
In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld
“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim
Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Ziekte en een arbeidsconflict
Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.