.png?width=1000&height=800&name=Schouten%20Zekerheid%20-%20Headerfotos%20(21).png)
Over ziekteverzuim algemeen
Wat kost een zieke medewerker?
Waarom moet ik een ziekteverzuimverzekering afsluiten?
Hoe lang moet ik loon doorbetalen?
Wat moet ik als eerste doen als iemand in mijn bedrijf ziek wordt?
Wanneer moet ik een bedrijfsarts inschakelen?
Wie bepaalt wanneer een zieke medewerker het werk weer hervat?
Moet ik ziekteverlof altijd toestaan?
Is een conflict een geldige reden voor een ziekmelding?
Ongeveer 70.000 tot 100.000 ziekmeldingen per jaar komen voort uit een conflict op het werk. Een arbeidsconflict is geen legitieme reden voor een ziekmelding, omdat er op het moment van ziek melden geen sprake is van ziekte of gebrek. Wél kan een conflict ziekte veroorzaken en daarop toch leiden tot legitiem ziekteverzuim. Als een arbeidsconflict de oorzaak is van het verzuim, dan moet de werknemer dat melden aan de werkgever. Vaak wordt er in dit geval gekozen voor een "afkoelingsperiode", waarbij betrokkenen elkaar een korte tijd niet hoeven te ontmoeten en na kunnen denken over vervolgstappen om de gevolgen van het conflict te beperken. Bij een conflict gelden de volgende aanvullingen: Als een arbeidsconflict de oorzaak is van het verzuim, moet de bedrijfsarts aan de werkgever melden dat er geen sprake is van ziekte of gebrek en dat ziekteverzuim dus niet aan de orde is.
Als er sprake is van een conflict, dan moet dat duidelijk worden aangeven in het re-integratieverslag. De werkgever kan de werknemer ertoe aanzetten om tot conflictoplossing over te gaan, eventueel door middel van (aankondiging van) loonopschorting.
Wat mag ik als werkgever vragen als een werknemer zich ziek meldt?
Welke verplichtingen heb ik als werkgever als mijn werknemer ziek is?
Welke verplichtingen heeft een zieke werknemer?
Wat is de Wet verbetering poortwachter?
Hoe kan ik het ziekteverzuim in mijn onderneming verlagen?
Over de Arbodienst
Wat doet een arbodienst voor mij?
Ben ik verplicht om aangesloten te zijn bij een arbodienst?
Wat is het 1e spoor?
Waarom het 2e spoor?
Wanneer komt een arbeidsongeschikte werknemer in aanmerking voor de WIA?
Als een werknemer na bijna 2 jaar nog steeds arbeidsongeschikt is, dan kan de wia aanvraag vanaf week 88 tot 93 gedaan worden. Als deze aanvraag door UWV is ontvangen, worden de re-integratie-inspanningen van de werkgever getoetst. De werkgever is immers eindverantwoordelijk voor de re-integratie. Om dit te kunnen, verwacht UWV dat met de aanvraag een re-integratiedossier, waarin alle stappen die door werkgever en werknemer zijn ondernomen tijdens de ziekte, zijn beschreven.
Als de UWV jouw inspanningen als voldoende beoordeelt, dan berekent UWV de mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Als het percentage van de arbeidsongeschiktheid 35% of hoger is, dan komt werknemer in aanmerking voor een WIA uitkering.

Persoonlijk contact?
Onze experts staan voor je klaar
Team Schouten Verzuim
010 - 288 44 12