"Een nieuw fenomeen: verbouwfraude"

“Verzekeraars zijn boeven, allemaal! Ik betaal al jarenlang premie en nu heb ik een keer schade en dan zijn ze niet thuis! Ze kunnen heel goed premies incasseren maar schades uitkeren ho maar!” Veel gehoorde uitspraken en soms nog eens waar ook; het gaat gelukkig vaker goed dan fout. Maar er zijn ook echte boeven in het verzekeringsvak: frauderende “klanten”. In onze praktijk kwam ik onlangs deze twee bijzondere schades tegen.

De eerste schade betreft de diefstal van een BMW waaraan nogal wat technische handenarbeid zou zijn verricht. De eigenaar van de gestolen auto stelde dat hij het voertuig eigenhandig had omgebouwd naar een nieuwer type. Voor de kenners onder u: het zou gaan om een BMW type E39 naar een type E60. Aan de BMW zouden diverse werkzaamheden zijn uitgevoerd om tot het nieuwe type te komen. En niet de minste werkzaamheden kan ik u vertellen. De klant stelde dat de dorpels werden vervangen en verlengd, al het plaatwerk door middel van snij- en laswerkzaamheden op maat werd gemaakt en de wielen in het midden van de wielkasten werden uitgelijnd. Alleen onder de motorkap werden volgens de klant geen werkzaamheden uitgevoerd. Ook werden alle ruiten van het oude type hergebruikt. De carrosserie werd passend gemaakt op de oude ruiten. Zo beweerde de klant althans.

Laat de klant nu op meerdere onderdelen door de mand vallen. De auto was namelijk 3 maanden voor de diefstal getaxeerd, waarbij ook foto’s van de auto waren gemaakt. Uit deze foto’s bleek dat het derde remlicht van de getaxeerde BMW bovenin de achterruit zat. De kenners onder u zullen dit direct vreemd vinden, omdat het derde remlicht van het oude type BMW (E39) aan de onderzijde zit. Let wel, de ruit zou niet zijn vervangen. Bovendien zat het voertuig identificatienummer (VIN) niet op de juiste plek en was dit nummer niet op de correcte manier aangebracht (ingeslagen versus gegraveerd). Ander detail was de kilometerstand van de sleutels. Beide werden na de diefstal uitgelezen op 137.000 kilometer. Bij de politie gaf de klant een kilometerstand op van ongeveer 162.500 kilometer. Deze afwijking van bijna 30.000 kilometer was – op z’n zachtst gezegd – merkwaardig. Nog merkwaardiger was de kilometerstand gemeten bij de taxatie. 3 Maanden voor de diefstal bedroeg de kilometerstand 161.750 kilometer. Afgaande op de door de klant opgegeven kilometerstand, zou er in 3 maanden tijd slechts 750 kilometer zijn gereden. Dat was niet meer merkwaardig maar geheel ongeloofwaardig. Er was maar één verklaring mogelijk: er waren 2 verschillende auto’s in het spel. De klant had een BMW type E60 laten taxeren met het kenteken en VIN van het type E39. Ook de niet-kenners onder u zullen begrijpen dat een nieuwer type BMW duurder is. De klant wilde dus een hogere uitkering opstrijken. De minimaal hogere premie werd daarbij graag voor lief genomen. Echter werd de klant door verzekeraars in de wielen gereden en slaagde hij niet in zijn opzet.

Dat je niet alleen je auto maar ook je persoonlijkheid kunt verbouwen bewijst deze tweede schade. Dit keer werd een schade gemeld op een brandverzekering. Het balletje ging rollen doordat de klant kwaad opbelde waar de uitkering bleef. Wij hadden het bedrag wel uitgekeerd, namelijk op het zakelijke rekeningnummer. De klant drong kwaad aan en dreigde al snel met rechtsmaatregelen. Daardoor gingen onze voelsprieten uitstaan. De advocaat meldde zich vrij snel daarna en sommeerde ons de uitkering nogmaals naar de “juiste” rekening over te maken. Navraag bij diverse partijen en grasduinen op internet leerde ons een aantal dingen. De schade was niet ingediend door onze klant maar door de oude eigenaar. De “advocaat” bleek een zakenpartner van deze voormalige eigenaar te zijn. Deze rechtsgeleerde stond niet ingeschreven op het door hem opgegeven adres. Bovendien was hij geen advocaat maar een voor fraude veroordeelde ondernemer. Die overigens wel heel goed in zijn rol was opgegaan. Toen wij hem telefonisch niet konden bereiken, belde hij terug met de boodschap bij de rechtbank te zijn geweest. Genoeg redenen voor ons om het dossier over te dragen naar de verzekeraar zodat gepaste vervolgstappen genomen konden worden.

De gevolgen van fraude liegen er overigens niet om. Uiteraard wordt de schade niet uitgekeerd. Reeds gedane uitkeringen worden teruggevorderd. Ook wordt de verzekering over het algemeen beëindigd. In voorkomende gevallen worden ook alle overige verzekeringen beëindigd. Verzekeraars zullen de fraudeur in hun interne systemen aantekenen. Ook krijgt de fraudeur over het algemeen ook in centrale registers een rood kruis achter zijn naam. Als fraudeur ontvang je dus geen schade-uitkering, eindig je zonder verzekeringen en ben je bovendien ook niet meer verzekerbaar.

Natuurlijk is het niet leuk om een hoge premie te betalen of om een schade niet (geheel) vergoed te krijgen. Maar om dan maar te liegen, bedriegen en de boel te belazeren? Eerlijkheid duurt het langst zullen we maar zeggen.

Wilt u samen met mij kijken of u een te lage schade-uitkering krijgt? Of wilt u iets anders van uw schade bespreken? Daarvoor kunt u altijd terecht in de Schouten Toren. Tijdens de koffie deel ik misschien nog een fraudeverhaal met u. Geheel geanonimiseerd natuurlijk.

Daniel Dancewicz is teamleider Schade bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en neemt u mee achter de schermen door bijzondere, grappige en ook onbegrijpelijke schadegevallen met u te delen.

Publicatiedatum: 05 november 2015
Daniel Dancewicz Directeur Inkoop & Internationaal
Bel 010 - 288 49 52 Stel een vraag Daniel Dancewicz op LinkedIn