"Fingerspitzen"

Op uitnodiging van een powervrouw was ik recent bij de verkiezing van de 2015 Top 50 Powervrouwen in de Nederlandse verzekeringssector. Gastspreker Carolina Pruis, zelf ook powervrouw en auteur van het boek 'Vrouw op de apenrots', attendeerde de aanwezigen op hun vingerratio. Deze ratio verraadt namelijk de hoeveelheid geslachtshormonen waaraan we tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld. Dit blijkt een goede indicator te zijn of iemand succesvol is of zal worden. Maar ook hoeveel risico's iemand neemt.

De hoeveelheid testosteron bepaalt de mannelijke en vrouwelijke eigenschappen die iemand heeft. Mensen met relatief lange ringvingers – zowel mannen als vrouwen – hebben meer typisch mannelijke eigenschappen. Ze beschikken over sterkere spieren en behalen meer succes op het sportveld. Maar ook hun karakter is masculiener: ze zijn minder empathisch, gedragen zich agressiever en nemen meer risico.

Hoe bepaal je dan je eigen ratio? Strek de vingers van de rechterhand en meet aan de binnenkant van de hand de wijs- en ringvinger vanaf de onderste 'rimpel' tot de vingertop; probeer tot op de millimeter nauwkeurig te zijn. Deel vervolgens de lengte van de wijsvinger door die van de ringvinger: dit is de '2D:4D ratio'. De gemiddelde ratio voor blanke mannen is naar verluidt 0,96 en voor blanke vrouwen 1,00. Hoe empathisch, agressief en risicozoekend bent u? En uw collega directieleden?

Het zal u hopelijk niet verbazen dat nog tijdens de presentatie alle (power) vrouwen direct hun eigen ratio bepaalden en - nogal masculien - met hun linker en rechter buurvrouw vergeleken. Maar is een lange ringvinger, de bijbehorende dominantie en risicovol gedrag anno 2015 nog wel een voorwaarde voor zakelijk succes binnen of buiten de verzekeringssector? Hadden de 'Lehman Sisters' het dus echt beter gedaan dan de 'Lehman Brothers'?

De al eerder gememoreerde indrukwekkende lijst met powervrouwen in de verzekeringssector betekent ogenschijnlijk dat het wat diversiteit betreft wel goed zit; in deze bestuurskamers vinden we steeds vaker naast de 'brothers' ook de 'sisters'. Toch ben ik zeer benieuwd naar de vingerratio’s van deze Top 50 verzekeringsvrouwen. Of is een beetje van het aloude fingerspitzengefühl voldoende om die vraag te kunnen beantwoorden?

Wilco de Haan

Column in Friends in Business

Publicatiedatum: 25 maart 2015
Wilco de Haan Directeur
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag Wilco de Haan op LinkedIn