Meest gestelde vragen over de ANW-hiaatverzekering
-1.png?width=1000&height=800&name=Schouten%20Zekerheid%20-%20Headerfotos%20(4)-1.png)
Persoonlijke situatie
Staat je vraag hier niet bij? Neem dan contact op met onze speciale helpdesk.
Ik werk parttime. Heeft deze verzekering dan wel toegevoegde waarde?
Ja, zeker. Na overlijden daalt het gezinsinkomen voor je partner en eventuele kinderen. Of je parttime of fulltime werkt, maakt daarbij geen verschil. De hoogte van jouw inkomen heeft géén invloed op het recht op een wettelijke ANW-uitkering. Die hangt af van het inkomen van je partner. Deze verzekering biedt dus ook als parttimer waardevolle financiële zekerheid.
Ik ga binnen twee jaar met pensioen. Is deze regeling dan nog interessant?
Ja, zolang je partner nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt, is deze verzekering zinvol. De uitkering stopt namelijk zodra je partner AOW ontvangt. Tot dat moment is de ANW-hiaatverzekering een waardevolle aanvulling.
Ik ben aan het re-integreren na ziekte. Kan ik meedoen aan de regeling?
Ja, je kunt gewoon deelnemen. Je hoeft geen medische keuring of gezondheidsverklaring in te vullen, zolang je je aanmeldt binnen drie maanden nadat je van je werkgever informatie over de verzekering hebt ontvangen.
Ik heb een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, kan ik wel meedoen?
Ja, iedereen die in dienst is bij uw werkgever kan deelnemen aan deze collectieve Anw-hiaatverzekering. De regeling geldt alleen niet voor werknemers met een 0-urencontract.
Ik heb een 0-urencontract. Kan ik meedoen?
Nee, deze collectieve regeling geldt niet voor medewerkers met een 0-urencontract.
Ik ben zwanger. Kan ik meedoen met de verzekering?
Ja, zwangerschap is geen belemmering om deel te nemen. Ook hier geldt: geen medische keuring of gezondheidsverklaring nodig, zolang je je aanmeldt binnen twee maanden na ontvangst van de informatie van je werkgever.
Wat als ik terminaal ziek ben?
Als je bij aanmelding al terminaal ziek bent, keert de verzekeraar bij overlijden niet uit. Dit is vastgelegd in de zogenaamde Van Leeuwen-clausule in de polisvoorwaarden.
Moet ik medisch gekeurd worden?
Nee, een medische keuring is niet nodig. Ook een gezondheidsverklaring hoef je niet in te vullen. Zolang je je binnen twee maanden na ontvangst van de informatie van je werkgever aanmeldt, ben je automatisch verzekerd via deze collectieve regeling.
Kan ik niet gewoon zelf zo’n verzekering afsluiten?
Dat kan, maar houd er rekening mee dat een individuele polis meestal duurder is én dat je dan wel een medische keuring of gezondheidsverklaring moet afleggen. Via deze collectieve regeling profiteer je van lagere kosten en eenvoudigere toelating, zonder medische check.
Wat gebeurt er met de verzekering als ik uit dienst ga?
Zodra je uit dienst gaat, stopt de ANW-hiaatverzekering automatisch. Je hoeft hiervoor niets te doen. De salarisadministratie meldt jouw vertrek bij de verzekeraar, die je daar schriftelijk van op de hoogte stelt.
Wat vindt de ondernemingsraad van deze regeling?
De ondernemingsraad heeft ingestemd met deze collectieve ANW-hiaatverzekering en ondersteunt deze oplossing als aanvulling op het bestaande pensioenpakket.
Premiebetaling
Hoe lang ontvangt mijn partner een uitkering uit de ANW-hiaatverzekering?
De uitkering start op de eerste dag van de maand waarin je overlijdt. Je partner ontvangt deze tot hij of zij AOW krijgt, of tot uiterlijk de maand waarin je partner 67 wordt. Overlijdt je partner eerder, dan stopt de uitkering op dat moment.
Wordt er rekening gehouden met het pensioenfonds?
Ja. Het nabestaandenpensioen vanuit het pensioenfonds houdt rekening met een mogelijke ANW-uitkering van de overheid. Maar: veel mensen hebben daar geen recht meer op. Ontvangt je partner géén ANW-uitkering van de overheid, dan kan er dus een financieel gat ontstaan. De collectieve ANW-hiaatverzekering vult dat gat op.
Wat gebeurt er met de premie als mijn salaris verandert?
De hoogte van de premie is niet gekoppeld aan je salaris, maar aan je leeftijd. Dus als je salaris stijgt of daalt, verandert de premie niet.
Hoeveel bedraagt de premie?
Dat kun je eenvoudig zelf berekenen via de pagina Premie berekenen. De premie is leeftijdsafhankelijk.
Is de premie fiscaal aftrekbaar?
Ja, de premie wordt ingehouden op je bruto salaris. Daardoor betaal je effectief minder, zonder dat je dit zelf hoeft aan te geven bij je belastingaangifte.
Hoe wordt de premie betaald?
De premie wordt automatisch ingehouden op je bruto salaris. Je hoeft hier verder niets voor te doen. De belastingvoordelen worden direct verwerkt.
Hoeveel bedraagt de wettelijke ANW-uitkering?
De actuele bedragen vind je op de pagina Hoe hoog is de ANW-uitkering?. Deze zijn afhankelijk van het inkomen van je partner en worden jaarlijks aangepast.
Kom in contact
Wil je één van onze specialisten spreken? Stel gerust al je vragen telefonisch, per formulier of per e-mail. We staan graag voor je klaar.
Nu bereikbaar
Contact
Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00
Direct geholpen
Altijd een medewerker
Nu bereikbaar
Contactformulier
Mail ons op info@schoutenzekerheid.nl of gebruik het contactformulier.