'Cyberaanval kost evenveel als orkaan Katrina'

Een wereldwijde cyberaanval kan de wereldeconomie meer dan 120 miljard dollar - 100 miljard euro - kosten. Evenveel als orkaan Katrina, waarschuwt de Britse verzekeringsmarkt Lloyd's of Londen. Dit meldt De Tijd.

In een 56 pagina's lang rapport becijferde de Britse verzekeringsmarkt Lloyd's of London welke economische schade cyberaanvallen kunnen aanrichten als er geen maatregelen worden genomen. De dreiging van dergelijke aanvallen wordt volgens de instelling alsmaar groter en zal de komende decennia een steeds belangrijker risico zijn voor bedrijven en overheden.

Lloyd's goot de cyberdreiging in cijfertabellen en kwam daarbij tot ontstellende vaststellingen. Zo schat de Britse verzekeringsmarkt de directe economische kosten van de hacking van een provider van webopslag of clouddienst op gemiddeld 4,6 à 53 miljard dollar. In extreme gevallen kunnen die kosten, aldus Lloyd's, oplopen tot 15,6 à 121 miljard dollar, een ruime 100 miljard euro.

Dat is meer dan de geraamde schade die orkaan Katrina in 2005 aanrichtte in in Lousiana en Mississippi (108 miljard dollar) of orkaan Sandy in 2012 in Jamaica, Haiti, de Bahama's en Florida (50 tot 70 miljard dollar).

WannaCry

Lloyd's of London waarschuwt tegelijkertijd dat bedrijven en overheden momenteel fors onderverzekerd zijn tegen mogelijke cyberaanvallen. In het scenario van een hacking van een cloud service provider, bedraagt de kloof tussen de mogelijke schade en de verzekeringen die zijn genomen meer dan 45 miljard dollar. Lees: 45 miljard mogelijke schade als gevolg van cyberaanvallen is niet gedekt door polissen.

Hackers legden in juni voor de tweede keer in enkele maanden belangrijke schakels van onze maatschappij en economie plat. Daarbij werden instellingen en bedrijven in meer dan 100 landen getroffen. De schade van het computervirus WannaCry - het eerste grote gijzelvirus dat in mei bedrijven als Telefonica, FedEx, Maersk, ziekenhuizen en openbaar vervoer en honderdduizenden computers platlegde - wordt geraamd op 8 miljard dollar.

'Het is een evolutie waar we niet op voorbereid zijn', waarschuwden experten toen in De Tijd. Verzekeringen tegen cyberaanvallen - een markt van 2,5 miljard dollar - is relatief nieuw, maar zijn bij Lloyd's toch al goed voor een vierde van het aantal premies.

Vorig jaar werden de kosten van cyberaanvallen voor bedrijven geraamd op een totaal van 450 miljard dollar.

Meer weten over uw digitale risico’s of een cyberverzekering? In onze digitale risico-krant vertellen wij u er alles over.

Bron: De Tijd

Publicatiedatum: 17 juli 2017
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag