In vijf stappen naar de juiste zorgverzekering, vraag het uw werkgever!

De premie voor zorgverzekeringen is in 2023 gemiddeld € 10,10 per maand duurder dan dit jaar. Wat betekent dit voor u? Blijft u bij uw huidige verzekeraar? Stapt u over? Kiest u voor de laagste premie? Of kiest u voor de meest complete dekking? In dit artikel helpen wij u in vijf stappen bij uw keuze.

Het is misschien niet de leukste klus aan het eind van het jaar, maar de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken kan leiden tot een flinke financiële besparing. Want tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering zit in 2023 een verschil van € 17,50 per maand. Dat scheelt op jaarbasis ruim € 210,-. Het goedkoopste aanbod is echter niet altijd het beste aanbod. Ook de voorwaarden en dekkingen van de verzekering, uw gezondheid en uw financiële positie spelen een belangrijke rol. Met deze vijf stappen maken wij de keuze wat makkelijker.

Stap 1: Welk soort zorgverzekering wilt u?

De dekking van de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk, maar de prijs daarvan mogen verzekeraars zelf bepalen. De premieverschillen ontstaan door prijsafspraken die zorgverzekeraars maken met zorgaanbieders, door de service die een verzekeraar biedt en door het soort verzekering. De basisverzekering is op te delen in drie soorten: de naturapolis, de restitutiepolis en een combinatie van die twee. De naturapolis (of: budgetpolis) is het goedkoopst. Bij deze verzekering kunt u echter alleen naar zorgverleners waarmee uw verzekeraar een contract heeft. Wordt u behandeld door een andere zorgverlener, dan moet u (een deel van) de behandeling zelf betalen. Wilt u altijd zélf bepalen waar en door wie u wordt behandeld, kies dan voor een restitutiepolis. Dit is de duurste basisverzekering, waarbij alle zorgaanbieders de behandelkosten vergoeden.

Stap 2: Hoe hoog mag het eigen risico zijn?

Het standaard eigen risico van de basisverzekering bedraagt ook in 2023 € 385,-. Dit betekent dat u zorgkosten die binnen de basisverzekering vallen, waaronder ziekenhuiszorg, tot dit bedrag zelf moet betalen. Bij medicijnen is de eigen bijdrage € 250,- euro per jaar en boven dit bedrag worden de medicijnkosten betaald vanuit de basisverzekering. Het eigen risico voor de basisverzekering kan met eenheden van € 100,- worden verhoogd tot maximaal € 885,-. In ruil daarvoor krijgt u een korting op de premie, die kan oplopen tot € 250,- per jaar. Bent u gezond en verwacht u weinig zorg nodig te hebben, dan kan het aantrekkelijk zijn het eigen risico te verhogen. Zeker als u de financiële middelen heeft om het volledige eigen risico ineens te betalen als u toch een dure behandeling moet ondergaan. Goed voor u om te weten is dat het eigen risico niet van toepassing is op de door u afgesloten aanvullende verzekeringen.

Stap 3: Heeft u een aanvullende verzekering nodig?

De basisverzekering is verplicht en daarnaast kunt u zich aanvullend verzekeren. De aanvullende verzekering vergoedt zorg voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut, tandarts of alternatieve genezer. Zorgverzekeraars hebben verschillende pakketten, die vergoedingen bieden voor allerlei soorten zorg. Hoe uitgebreider de pakketten zijn, hoe meer premie u betaalt. De vraag is hoe vaak u deze zorg denkt nodig te hebben. Heeft u veel fysiotherapie nodig of verwacht u bijvoorbeeld bepaalde behandelingen bij de tandarts te moeten ondergaan, dan is een aanvullende verzekering een goede optie. Behandelingen van een chronische ziekte worden vaak via de basisverzekering vergoed.

Bent u al aanvullend verzekerd? Controleer dan de voorwaarden en dekkingen voor 2023, want die kunnen anders zijn dan dit jaar. Kiest u niet voor een aanvullende verzekering, creëer dan een spaarpotje voor onvoorziene medische kosten. En controleer voordat u naar een zorgverlener gaat of uw verzekering de kosten daarvan vergoedt.

Stap 4: Vergelijk en kies

Welke zorgverzekering in 2023 het beste is voor u, hangt dus af van veel persoonlijke factoren. Als deze factoren voor u duidelijk zijn, is het gemakkelijker om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken en uiteindelijk een goede keuze te maken. Blijft u dit lastig vinden? Ga dan door naar de vijfde stap.

Stap 5: Laat uw werkgever contact met ons opnemen, zodat wij u nog beter kunnen helpen!

Schouten Zekerheid wil échte zekerheid voor iedereen. Ook voor u. Wij kunnen uw werkgever helpen bij het selecteren van de juiste collectieve zorgverzekering voor u en uw collega's. Van het in kaart brengen van uw wensen en behoeften en het onderhandelen met zorgverzekeraars, tot het verzorgen van het complete communicatietraject: samen met uw werkgever zorgen we voor de beste collectieve zorgverzekering voor u en uw collega’s!

Alle stappen in een video

Heeft u als werkgever nog geen collectieve zorgverzekering voor uw medewerkers? Wilt u uw medewerkers belonen met een voordelige, passende en onderscheidende collectieve zorgverzekering? Bekijk de video eens om te zien hoe wij u kunnen helpen. 

Meer informatie? Klik hier of neem direct contact met ons op. Wij helpen u en uw medewerkers graag!

Publicatiedatum: 14 november 2022
Onze pensioenspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 50 07 Stel een vraag
Uw medewerkers belonen met een onderscheidende collectieve zorgverzekering?