Digitale veiligheid: WhatsApp-fraude stijgt

Grote bedrijven in Nederland beschermen zich relatief goed tegen cybercriminaliteit, maar particulieren en het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn een stuk kwetsbaarder. Dat staat in een rapport van het Centraal Planbureau, dat op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid elk jaar kijkt naar de economische risico's van cybercriminaliteit.

Volgens nos.nl spreekt het CPB van een beveiligingsachterstand bij het mkb. Kleinere bedrijven gebruiken minder sterke wachtwoorden, computers zijn bij thuiswerken te vaak niet geüpdatet en ook de dataopslag laat qua versleuteling te wensen over. Alles bij elkaar moest in 2016 11% van de bedrijven kosten maken die werden veroorzaakt door een hack.

Particulieren

Bij particulieren had 3% van de huishoudens financiële schade door een online incident, ofwel een half miljoen Nederlanders. "Dit is iets meer dan het percentage slachtoffers van vermogensdelicten en ruim meer dan het percentage slachtoffers van vandalisme en geweldsdelicten", schrijft het CPB. Veel particulieren zijn volgens Bastiaan Overvest van het CPB nalatig met updates. "20% van de Android-gebruikers heeft verouderde software op zijn smartphone."

WhatsApp-fraude

Fraude via mobiele apparaten neemt een vlucht. Daarbij noemt het CPB specifiek WhatsApp. Criminelen doen zich bijvoorbeeld voor als familielid en vragen om geld over te maken. In de jaren 2015-2017 werden 60 van dit soort gevallen gemeld bij de Fraudehelpdesk, in de eerste helft van dit jaar waren dat er al 180.

Daders vaak vrijuit

Het aantal aangiften wegens cybercriminaliteit is nog altijd relatief laag, vooral bij hacken. Volgens het CPB komt dat doordat de daders vaak in het buitenland zitten. Als er al aangifte wordt gedaan, wordt een zaak zelden opgelost. Bij computervredebreuk werd in nog geen 5% van de gevallen een verdachte gevonden. Ter vergelijking, het 'ophelderingspercentage' bij alle misdrijven lag gemiddeld op 26%. Het verschil komt deels doordat er een tekort is aan rechercheurs die zich met cybercriminaliteit bezighouden.

Publicatiedatum: 30 april 2019
Onze specialisten voor de IT-branche staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag
Meer over uw cyberrisico