Faillissement Air Berlin

Vliegmaatschappij Air Berlin heeft op 15 augustus 2017 faillissement aangevraagd. Dankzij een overbruggingskrediet van de Duitse overheid konden geplande vluchten wel doorgaan. Maar de maatschappij moet nu toch vluchten annuleren omdat een ongebruikelijk hoog aantal piloten zich heeft ziekgemeld. Wij zetten de belangrijkste vragen op een rij voor iedereen die een vlucht via Air Berlin heeft geboekt en verzekerd is via Schouten Zekerheid bij de Europeesche.

Wat kunt u in alle gevallen doen?

Informeer allereerst bij Air Berlin of uw vlucht doorgaat of niet. Dat doet u op de website van Air Berlin. Gaat uw vlucht niet door? Neem dan contact op met Air Berlin voor een omboeking of alternatief. Maakt uw vlucht onderdeel uit van een complete vakantie, geboekt bij een reisbureau? Neem dan contact op met uw reisorganisatie.

Wilt of kunt u niet meer op reis vanwege de situatie bij Air Berlin? Dan heeft u ongetwijfeld vragen over de dekkingen van uw verzekering. Wij beantwoorden in dit artikel de meest gestelde vragen. 

Ik heb een kortlopende of doorlopende Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht gaat niet door. Krijg ik de annuleringskosten van mijn vlucht vergoed?

Helaas biedt de Europeesche geen dekking op de annuleringsverzekering. In het geval van faillissement van een vervoersmaatschappij vergoeden zij geen annuleringskosten.

Ik heb een annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht gaat niet door. Krijg ik de annuleringskosten van de overige reisonderdelen, zoals hotel of huurauto, vergoed?

Dit hangt af of de dekking ‘samengestelde reis’ is opgenomen in uw annuleringsverzekering. Bij de annuleringsverzekeringen die vanaf 2014 zijn afgesloten, is de dekking ‘samengestelde reis’ standaard opgenomen in de voorwaarden. Deze vergoedt het volgende: valt één van de onderdelen van de door u zelf samengestelde reis onvoorzien uit? Dan bent u verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de overige onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

In dit geval bent u dus niet verzekerd voor het vliegticket, maar wel verzekerd voor de annuleringskosten van bijvoorbeeld hotel of huurauto. Tenzij ze worden vergoed door de aanbieder.

Wilt u nakijken of uw verzekering deze dekking ‘samengestelde reis’ heeft? Op uw polisblad staat het voorwaardennummer. Kijk uw voorwaarden na via de website van de Europeesche.

Heeft u een doorlopende Annuleringsverzekering zonder de dekking ‘samengestelde reis’? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten van de overige reisonderdelen.

Ik heb een reisverzekering bij de Europeesche en heb een vlucht geboekt bij Air Berlin. Ik ben nu op vakantie. Mijn geplande retourvlucht gaat niet door. Hierdoor maak ik extra kosten. Krijg ik die kosten vergoed?

Nee, deze kosten krijgt u helaas niet vergoed.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer op reis ben dan gepland?

Ja, uw reisverzekering blijft dan geldig tot het eerst mogelijke moment dat u in uw huis kunt terugkeren.

Vragen

Voor al uw overige vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen, wij beantwoorden deze graag. U kunt ook kijken op de website van de Europeesche of de ANVR.

Publicatiedatum: 29 september 2017
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag