Fraudeurs veroorzaken aanrijdingen voor geld

Mogelijk worden duizenden aanrijdingen per jaar met opzet door automobilisten veroorzaakt om zo verzekeringsgeld te kunnen innen. Vaak gebeurt dat met voertuigen die al beschadigd zijn. Dit stelt Wouter Verkerk, directeur van het Verzekeringsbureau Bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV) vrijdag in De Telegraaf.

"Het is een vorm van criminaliteit waar we heel moeilijk de vinger achter kunnen krijgen, maar duidelijk is dat het aantal fraudegevallen ook het afgelopen jaar weer fors is gestegen met circa 35%. En dan nog zien we maar het topje van de ijsberg”, stelt Verkerk. "Je ziet dit verschijnsel al lange tijd in Engeland, waar ook goed georganiseerde bendes op dit terrein actief zijn. We hebben signalen dat deze vorm van fraudecriminaliteit nu ook bij ons hand over hand toeneemt”, meent de VbV-directeur.

"Wij constateren naast individuele fraudegevallen dat ook bij ons goed georganiseerde bendes actief worden die het vooral gemunt hebben op ouderen, vrouwen en jonge, onervaren bestuurders,” ziet Verkerk. "Ook duurdere wagens zijn vaak het doelwit, omdat die doorgaans goed verzekerd zijn.”

De fraudeurs ensceneren een aanrijding door bijvoorbeeld plotseling op de rem te trappen waardoor iemand achterop klapt. Vervolgens wordt bij de verzekeraar een al dan niet opgeschroefde claim ingediend voor (vermeende) materiële en/of letselschade zoals een whiplash. Opvallend is dat bendes daarbij intimiderend te werk gaan en proberen de ’schadeveroorzaker’ te dwingen de schade direct te betalen. Er zijn zelfs voorbeelden van ’cash for crash’ bekend waarbij criminelen met de betrokken automobilist naar de dichtstbijzijnde pinautomaat rijden om de door hem ’veroorzaakte’ schade onmiddellijk af te rekenen.

Verzekeraars raden verzekerden aan niet te betalen. Verkerk: "Wij adviseren mogelijk in scène gezette aanrijdingen te melden, namen en het kenteken van de tegenpartij te noteren, zo mogelijk foto’s te maken en bij een gevoel van bedreiging de politie te bellen.”

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zegt dat in 2015 voor zo’n 90 miljoen euro aan fraude werd opgespoord. "Maar dan heb je het alleen over de 8.336 onderschepte fraudegevallen, de daadwerkelijke schade schatten wij op misschien wel vier tot vijf keer meer. Met betrekking tot motorrijtuigen hebben we het dan over 20 miljoen euro. Uitgaande van de voorlopige cijfers van 2016, zal het aantal fraudegevallen met motorvoertuigen met tientallen procenten stijgen. Dan gaat het ook om garages die een nieuwe deur claimen, terwijl er alleen uitgedeukt is."


Bron: Verzekeringsnieuws.nl

Publicatiedatum: 24 maart 2017
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag