Instrument voor inschatting inbraakrisico vernieuwd

Onlangs is de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI 2.0) gepubliceerd. De VRKI 2.0 is een instrument om allereerst het inbraakrisico van woningen en bedrijfspanden te bepalen en vervolgens vast te stellen welke beveiligingsmaatregelen moeten worden genomen. Met de vernieuwde versie kunnen onder andere verzekeraars, beveiligingsbedrijven en huizenbezitters het inbraakrisico van een pand nog beter vaststellen.

De VRKI 2.0 speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen, opleveren en onderhouden van (gecertificeerde) beveiligingssystemen. Verzekeraars kunnen een certificaat eisen om zeker te zijn dat de beveiliging door een echte vakman is aangelegd. In opdracht van het Verbond van Verzekeraars wordt de VRKI 2.0 beheerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Belangrijkste wijzigingen

De afgelopen jaren zijn er al kleine wijzigingen doorgevoerd. Door de komst van allerlei nieuwe producten en technieken op de markt, was de risicoklassenindeling aan vernieuwing toe.

De VRKI 2.0 is opgesplitst in twee delen; deel A en B. Deel A is de methode waarmee de risicoklasse bepaald wordt met daaraan gekoppelde beveiligingsmaatregelen. Deel B geeft inzicht in deze beveiligingsmaatregelen. Aan deel A is het intakedocument toegevoegd, waardoor de intake niet langer vormvrij is. Hierin kunnen de wensen van de klant beter worden beschreven, evenals de geconstateerde risicoklasse en geadviseerde maatregelen. Bovendien worden de gerealiseerde maatregelen aangegeven op de kwaliteitsdocumenten Opleveringsbewijs en Certificaat. Indien er geen eisende partij is, is er een Programma van Eisen opgesteld. Op die manier weten beveiligers, verzekeraars én hun klanten direct dat er is voldaan aan alle eisen en wensen.

Overgangstermijn

De VRKI 2.0 kan direct gebruikt worden, maar tot 1 januari 2019 mag ook de oude VRKI nog gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2019 is alleen nog de VRKI 2.0 van kracht.

Downloaden

Op de website van het CCV is de VRKI 2.0 met bijbehorende documenten te downloaden.

Meer weten?

Meer weten over de VRKI 2.0 of hoe u deze toe kunt passen? Onze specialisten helpen u hier graag bij.

Publicatiedatum: 24 mei 2018
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 58 Stel een vraag