Kosten cybercrime stijgen met 200% in vijf jaar tijd

De kosten die bedrijven gemiddeld moeten maken voor schade door cybercriminaliteit stijgen snel. Iedere vijf jaar nemen de gemiddelde kosten met maar liefst 200% toe. De totale jaarlijkse schadepost door cybercrime wereldwijd bedraagt inmiddels 450 miljard dollar. Naar verwachting blijft de schade de komende jaren in hetzelfde tempo stijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Hamilton Place Strategies. Het is niet eenvoudig de kosten die bedrijven door cybercrime maken in kaart te brengen. Naast duidelijk meetbare kosten zoals het inhuren van externe security professionals en het investeren in beveiligingsoplossingen om herhaling van incidenten te voorkomen zijn er ook minder eenvoudig meetbare kostenposten. Denk hierbij aan reputatieschade die een bedrijf oploopt nadat het getroffen is door een cyberincident.

Ook moeilijk meetbaar is de schade die organisaties lijden indien een branchegenoot wordt getroffen. Als voorbeeld noemt Hamilton Place Strategies de malware aanval op het Amerikaanse bedrijf Target, waarbij creditcardgegevens van miljoenen klanten werden gestolen. Ook bij de veiligheid van andere Amerikaanse retailbedrijven zouden klanten hierdoor vraagtekens plaatsen.

Cybercriminaliteit als bedrijf

Tot slot: wanneer cybercriminaliteit een Amerikaans bedrijf zou zijn, was dit in 2014 het tweede grootste bedrijf van de Verenigde Staten!

Heeft u uw digitale risico's in kaart? Met deze handige checklist kunt u de interne en externe factoren herkennen die van invloed zijn op uw digitale risico's.

Publicatiedatum: 22 februari 2016
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag