Nieuw aangekondigde maatregelen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt

Op 3 april 2023 heeft het kabinet middels een Kamerbrief een pakket maatregelen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt voorgelegd aan de Tweede Kamer. Deze maatregelen hebben als doel om meer zekerheid te bieden aan werkenden en meer wendbaarheid te realiseren voor ondernemers. Het kabinet vindt, na brede consultering, dat er sprake is van doorgeschoten flexibilisering en schijnzelfstandigheid en wil die situaties een halt toeroepen. Ondernemerschap moet aan de andere kant worden gestimuleerd en aantrekkelijk gehouden worden. Zo wil het kabinet komen tot een eerlijke, toekomstbestendige arbeidsmarkt die werkt voor iedereen. 

Nulurencontract

Onder de aangekondigde maatregelen valt dat het kabinet het nulurencontract wil afschaffen en daarvoor in de plaats een basiscontract wil stellen. Ook komt er voor uitzendkrachten een contract dat sneller meer zekerheid biedt. De ketenregeling tijdelijke contracten ondergaat een ingrijpende verandering, waardoor “draaideurconstructies” waarbij medewerkers vele jaren achtereen aan het werk zijn op tijdelijke contracten, behoudens enkele uitzonderingen niet meer mogelijk zijn. En voor zelfstandigen komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wijzigingen na eerste ziektejaar

Op het gebied van re-integratieverplichtingen stelt het kabinet vergaande wijzigingen voor na het eerste ziektejaar. Voor het midden- en kleinbedrijf gaat gelden dat wanneer er geen mogelijkheden meer zijn voor hervatting in (aangepast) eigen werk, alle re-integratie-inspanningen na het eerste ziektejaar gericht kunnen worden op het tweede spoor. Dit betekent ook een verandering in de toetsing door het UWV bij een WIA-aanvraag. Op aspecten moet deze nieuwe regeling nog verder worden uitgewerkt, wat tegelijk bij ondernemers een hoop vragen kan oproepen.

Gratis whitepaper

Wilt u nu al meer lezen over de voorgestelde maatregelen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt? Download dan hier gratis ons whitepaper. Daarnaast blijven wij u uiteraard op de hoogte houden van verdere aankondigen en wijzigingen op dit gebied. Zo helpen wij u om up-to-date te blijven over de impact op uw organisatie en blijven wij u échte zekerheid bieden. Publicatiedatum: 12 april 2023
Onze pensioenspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 50 07 Stel een vraag
Download hier ons whitepaper aangekondigde maatregelen arbeidsmarkt