Overzicht meldingen datalekken eerste kwartaal 2017

Van januari tot en met maart 2017 zijn er ruim 2.300 datalekken gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De meeste datalekken werden gemeld vanuit de sectoren gezondheid en welzijn (27%), financiële dienstverlening (21%) en openbaar bestuur (20%).

De AP startte in deze periode 135 onderzoeken naar beveiliging en datalekken. Dit gaat ook om mogelijke datalekken bij organisaties die deze niet hebben gemeld. Een deel van de onderzoeken loopt nog in het tweede kwartaal. Het merendeel van de onderzochte organisaties ontvingen van de AP een waarschuwing. Over het algemeen leidde dat tot beëindiging van de overtreding. Er zijn in het eerste kwartaal van 2017 geen boetes uitgedeeld.

Wat voor datalekken?

Het meest voorkomende type datalek was het versturen of afgeven van persoonsgegevens aan een verkeerde ontvanger (45% van de meldingen). Bijvoorbeeld een brief met gevoelige gegevens die bij de verkeerde persoon terecht is gekomen en is geopend.

Hoeveel mensen?

In ruim 60% van de meldingen in het eerste kwartaal van 2017 ging het om minder dan 10 mensen. Dat hangt samen met het soort datalekken dat het vaakst voorkomt. Wordt bijvoorbeeld een brief verkeerd bezorgd, dan gaat het om de gegevens van 1 persoon.

In een kleine 4% van de meldingen ging het om de gegevens van 5.000 mensen of meer. Bijvoorbeeld een besmetting met ransomware waarbij mogelijk gegevens van 300.000 mensen waren gelekt, waaronder financiële gegevens en kopieën van ID-bewijzen. Of een klantportaal waarbij de NAW-gegevens en het BSN van 480.000 mensen mogelijk zichtbaar waren geweest voor andere klanten. Het grootste aantal betrokkenen dat werd gemeld, was 680.000.

Meer weten over uw digitale risico's? Bekijk hier onze digitale risico krant.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Publicatiedatum: 15 mei 2017
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag