Ruim 28 procent meer miljoenenschades in 2018

Het aantal branden met een schadebedrag hoger dan een miljoen euro is flink toegenomen. Tot en met juli waren dat er 63. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 49. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Salvage. De calamiteitenorganisatie werd tot nu toe 14 procent meer ingezet dan een jaar geleden. Vooral juli was een drukke maand met branden.

Salvage werd in juli 778 keer ingezet. Dat is volgens de stichting ongekend vaak voor een zomermaand. De inzet overstijgt zelfs januari, de maand waarin normaalgesproken de meeste branden plaatsvinden. Het ligt voor de hand om de toename toe te schrijven aan de hitte en droogte, al is het verband volgens Salvage nog niet geanalyseerd.

Het aantal branden waarbij asbest is vrijgekomen, nam ook toe. 113 tot nu toe in 2018, tegenover 85 een jaar eerder. Sinds in juni een pilot startte waarin Salvage de volledige coördinatie van inventarisatie tot opruiming en informatievoorzieining op zich neemt, deden zich al 32 van dit soort branden voor. De eerste resultaten zijn volgens de stichting positief.

Mobiele unit

De mobiele unit van de stichting heeft begin deze week opnieuw z’n waarde kunnen bewijzen. Vanwege rook- en roetschade in een groot woonzorgcentrum in Breukelen moesten alle ruim honderd appartementen worden ontruimd. De mobiele unit deed dienst als spreek- en werkruimte voor de coördinatoren van Salvage.

Wat kunt u doen?

Er zijn voldoende maatregelen die u kunt nemen om brand zoveel mogelijk te beperken. Belangrijk is om zowel beleidsmatige als praktische maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een effectief sleutelbeheer en een eventuele samenwerking met ondernemers in uw regio. Maar zorg ook dat u zo min mogelijk brandbare materialen opslaat en bekijk ook wat uw buren aan materiaal hebben opgeslagen. 

Bron: AMweb.nl

Publicatiedatum: 03 augustus 2018
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag
Download checklist brandpreventiemaatregelen