Wat betekenen de Olympische Spelen voor het ziekteverzuim in uw organisatie?

Veel werkgevers zijn bang voor een hoger ziekteverzuim tijdens de komende Olympische Spelen, meldt HR Base. Er zijn immers veel sportfanaten die alles van de Spelen willen zien en aangezien deze dit jaar in Rio zijn (5 uur tijdverschil), zullen veel wedstrijden ’s nachts of midden op de dag plaatsvinden.

U zou dus verwachten dat de thermometer van de verzuimcijfers tijdens grote evenementen die op de televisie gevolgd kunnen worden, in het rood schieten.

Hoger ziekteverzuim

Dit zóu inderdaad kunnen leiden tot een hoger ziekteverzuim. Die angst is gegrond, aangezien het ziekteverzuim tijdens de Spelen in Peking (2008) 2 keer zo hoog was dan normaal (16 ziekmeldingen op 1.000 medewerkers, in plaats van 8). Ook toen waren er veel wedstrijden ’s nachts en ’s morgens vroeg.

Lager ziekteverzuim

In 2012 was er echter een lager ziekteverzuim te melden (6 op 1.000). Niet geheel toevallig waren de meeste wedstrijden op een voor Nederland gunstig tijdstip aangezien de Spelen in Londen waren. Daarnaast was het nog steeds crisis en in die periode daalde het reguliere ziekteverzuim ook heel erg sterk, mensen durfden zich niet ziek te melden vanwege angst voor ontslag.

Voorkom ziekteverzuim tijdens de Olympische Spelen

Als werkgever moet u de impact en importantie van een groot sportevenement als de Olympische Spelen onderkennen. Het helpt als u u als werkgever flexibel opstelt door bijvoorbeeld medewerkers wat makkelijker vrij te geven of de werktijden wat aan te passen.

Verder kan het in sommige gevallen wellicht heel goed - en leuk - zijn om samen met collega’s naar een belangrijke wedstrijd te kijken. Dit kan de onderlinge sfeer ten goede komen en voorkomt een hoger ziekteverzuim.

Bron: HRbase

Publicatiedatum: 08 augustus 2016
Onze Verzuimspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 49 59 Stel een vraag