De kerstpakket-risicochecklist voor werkgevers

2023 is voor u als werkgever hoogstwaarschijnlijk een hectisch jaar geweest. Hetzelfde geldt voor dé onmisbare schakel binnen uw organisatie: uw medewerkers. Reden te meer om hen in de feestelijke decembermaand te bedanken voor hun inzet. Hoe? Met een fantastisch kerstpakket vol leuke producten en overheerlijke levensmiddelen! Maar heeft u er weleens bij stilgestaan dat dit niet geheel zonder risico's is?

Wij hebben vijf tips voor u op een rij gezet om deze risico's te beperken.

Schaf de producten aan binnen de Europese Unie

Schaft u een product aan uit een EU-land en ontstaat er een schade door het product? Dan bent niet u, maar is de producent hiervoor aansprakelijk. En wat als u een product importeert van buiten de EU? Dan wordt u juridisch én verzekeringstechnisch als producent aangemerkt. Het gevolg is dat u aansprakelijk kan worden gehouden voor schade die is veroorzaakt door het product dat u heeft geïmporteerd en geleverd.

Houd het originele etiket van het product intact

Op het originele etiket staat namelijk wie de producent is. En deze is aansprakelijk als het product een aansprakelijkheidsschade veroorzaakt.

Vermeld de producent als u een product levert met uw naam

Zorg ervoor dat de producent op het etiket wordt vermeld, als u een product levert met uw organisatienaam (en -logo). Als u het product zelf importeert of het is niet duidelijk wie de producent is, dan kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijfsaansprakelijkheid. En dit risico is veelal niet verzekerd als uw bedrijfsactiviteiten geheel anders zijn. Weet u niet zeker wie de producent of importeur is? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur om dit risico te bespreken.

Vermeld bij levensmiddelen altijd de ingrediënten en mogelijke allergenen

Zo beperkt u het risico dat u door gebruikers aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele (ernstige) allergische reacties.

Voeg een Nederlandse gebruiksaanwijzing toe bij bepaalde producten

Dit is vooral aan te raden als een product bij ondeskundig gebruik kan leiden tot schade of bij (brand)gevaarlijke producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandgel.

Met behulp van deze tips kunnen u en uw medewerkers het jaar op een positieve manier afsluiten met een fantastisch kerstpakket!

Vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel behoefte aan meer informatie over uw aansprakelijkheidsrisico’s? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 010 - 288 45 22 of een e-mail te sturen naar info@schoutenzekerheid.nl. Wij helpen u graag!

Publicatiedatum: 03 december 2023
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag
Hulp nodig bij het inventariseren van uw aansprakelijkheidsrisico's?