Ernstige arbeidsongevallen: aantal meldingen blijft stijgen

Het aantal meldingen over ernstige arbeidsongevallen in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink gestegen, zo meldt VVP Online. In 2019 ontving de Inspectie SZW in totaal 4.474 meldingen van arbeidsongevallen. Dat is vier procent meer dan in 2018 en ruim 22% meer dan in 2015. De toename kan voor een belangrijk deel verklaard worden door de aanhoudende hoogconjunctuur en groeiende werkgelegenheid de voorbije jaren.

Afgezet naar het aantal banen binnen de sector, is bouwnijverheid in 2019 de sector waarin relatief de meeste slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen vielen, gevolgd door de sectoren afvalbeheer (inclusief waterleidingbedrijven), landbouw/ bosbouw/visserij, industrie en vervoer/opslag. Hierin is geen verschuiving opgetreden ten opzichte van voorgaande jaren: deze sectoren staan al jaren steevast in de top vijf.

In 2019 kwamen in totaal 69 mensen om het leven door arbeidsongevallen, twee minder dan in 2018. De meeste dodelijke slachtoffers van arbeidsongevallen vielen in de sector bouw. In 2019 overleden in totaal achttien slachtoffers in deze sector. Daarnaast vielen (in absolute zin) de meeste dodelijke slachtoffers van arbeidsongevallen — net als voorgaande jaren — in de sectoren vervoer en opslag (10), industrie (9), landbouw/ bosbouw en visserij (8) en de handel (7).

Bron: VVP Online

Publicatiedatum: 19 mei 2020
Onze Verzuimspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 49 59 Stel een vraag
Webinar 'duurzame inzetbaarheid in de praktijk'