Hoera, WhatsApp is jarig!

Vandaag viert WhatsApp z'n verjaardag. Via de online berichtendienst versturen ruim één miljard gebruikers gezamenlijk iedere dag meer dan 42 miljard berichten! Stuurt u iemand wel eens een persoonlijk of zakelijk bericht via WhatsApp? Denkt u dan aan de risico's?

De namen Brian Acton en Jan Koum zeggen u wellicht niets, maar hun uitvinding kent u ongetwijfeld wél. De Amerikaanse internetondernemers werkten ooit samen bij Yahoo!, gingen op wereldreis en solliciteerden daarna – tevergeefs – bij Facebook. Kort daarna, in 2009, introduceerde het duo de onlineberichtenservice WhatsApp, als (gratis) alternatief voor de al bestaande mogelijkheid tot sms-verkeer. Twaalf jaar later is WhatsApp een niet meer uit onze samenleving weg te denken applicatie, waarvoor Facebook in 2014 liefst 19 miljard Amerikaanse dollars neertelde.

Zakelijk WhatsApp-gebruik

Bij de deals die u sluit, gaat het waarschijnlijk niet dagelijks over dat soort bedragen. De kans dat u iedere dag één of meer berichten via WhatsApp verstuurt of krijgt, is wél groot. Want niet alleen in de privésfeer, ook zakelijk wordt WhatsApp steeds vaker gebruikt om met collega's en klanten te communiceren. U moet zich daarbij realiseren, dat u de applicatie wel mag inzetten als klantenservice, bijvoorbeeld in de vorm van een chatbot, maar dat de wet niet toestaat dat u WhatsApp gebruikt voor het actief werven van klanten. En hoewel WhatsApp over het algemeen best veilig is, brengt het gebruik ervan ook een aantal risico's met zich mee.

Privacy

WhatsApp neemt contactgegevens en informatie uit uw telefoon over en slaat uw gespreksgeschiedenis automatisch op. Het is daarom niet handig om privacygevoelige gegevens via WhatsApp te versturen. Zo voorkomt u ook, dat u persoonlijke informatie per ongeluk met meerdere mensen in een WhatsApp-groep deelt. Of dat u een vertrouwelijk bericht naar de verkeerde groep stuurt. Daarnaast is het delen van privacygevoelige gegevens via WhatsApp af te raden, omdat die gegevens op straat kunnen komen te liggen als uw telefoon in de verkeerde handen valt.

Rechtsgeldigheid

Is het sluiten, wijzigen en opzeggen van overeenkomsten via WhatsApp rechtsgeldig? Die vraag is niet eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. Uit jurisprudentie blijkt van wel, maar er is enige onzekerheid over de rechtsgeldigheid van handelingen die volgens de wet ‘schriftelijk’ moeten worden uitgevoerd. Wij raden u daarom aan om het sluiten, wijzigen of beëindigen van overeenkomsten niet via WhatsApp of een e-mailbericht te doen, maar schriftelijk (en het liefst aangetekend) te versturen.

Blauwe vinkjes

Communiceert u via WhatsApp? Wij begrijpen dat, want WhatsApp is snel, de blauwe vinkjes laten zien of uw bericht is gelezen en via WhatsApp kunnen veel verschillende documenten verstuurd én direct opgeslagen worden. Zorgt u er dan wél voor dat u steeds de nieuwste versie update als daarom wordt gevraagd? En dat u geen privacygevoelige informatie via WhatsApp verstuurt en deze gegevens elders veilig opslaat? Bedenk ook dat een bericht via WhatsApp vaak 'in the heat of the moment' wordt geschreven en mogelijk niet de formulering of nauwkeurigheid heeft van een 'officiële' brief. Of van een verjaardagskaart...

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Wilt u meer informatie over verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Publicatiedatum: 24 februari 2022
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag