Registratieplicht (land)bouwvoertuigen

Zoals u wellicht al via de media heeft vernomen, is er al sinds 1 januari 2021 een registratieplicht alleen wordt deze nu strenger. Tot 1 januari 2022 kunt u nog een kenteken aanvragen zonder keuring. Vanaf 1 januari 2022 dient het materiaal waarvoor een kenteken benodigd is, gekeurd te worden. Het scheelt u dus een hoop geld om de registratie deze maand nog te regelen.

Op dit moment zijn ongekentekende (land)bouwvoertuigen die zich op eigen kracht kunnen voortbewegen, mits aangemeld onder een landmateriaalverzekering, op de landmateriaalverzekering verzekerd, onder meer tegen het aansprakelijkheidsrisico voor schade aan derden die wordt toegebracht met deze voertuigen. Via deze link kunt er al alle informatie over terug vinden.

Gevolgen voor uw verzekering

In verband met de registratieplicht en de daarop uit te voeren registercontrole door het RDW, raden wij u aan om uw verzekeraar te informeren of u (land)bouwvoertuigen heeft die via hen verzekerd zijn, waarvoor de WA(M)-plicht geldt en die in aanmerking komen voor de kentekenregistratie. Vervolgens zorgt uw makelaar in verzekeringen of verzekeraar voor tijdige aanmelding van de WA(M)-dekking van het betreffende (land)bouwvoertuig in het RDW-register.

Wanneer wel en wanneer geen registratieplicht?

In onderstaande beslisboom (klik om te vergroten) vindt u overzichtelijk het antwoord op deze vraag en ziet u wat de wijzigingen zijn per 1 januari 2022.

Vragen? 

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze afdeling Transport via 010 – 288 45 97 of transport@boelaarsenlambert.nl. Wij helpen u graag!

Publicatiedatum: 17 december 2021
Onze Transport- & Logistiekspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 97 Stel een vraag