Reizen na 15 juni en de reisverzekering

Vanaf 15 juni 2020 is reizen naar 12 Europese landen en de voormalige Nederlandse Antillen waarschijnlijk weer mogelijk. Het Verbond van Verzekeraars heeft de situatie rondom reisverzekeringen op een rij gezet zodat u weet waar u aan toe bent.

Het kabinet heeft laten weten dat er geen Nederlanders worden gerepatrieerd als er een lokale corona-uitbraak komt met bijbehorende maatregelen. Op dit moment heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de hele wereld rood of oranje gekleurd in het Reisapp. Rood betekent: niet reizen, oranje: alleen noodzakelijke reizen. Voor 12 landen, waaronder België, Duitsland en Italië, geldt vanaf 15 juni code geel. “Dat betekent dat er in deze gebieden veiligheidsrisico’s zijn die mogelijk kunnen afwijken van de situatie in Nederland,” aldus Richard Weurding (directeur van het Verbond van Verzekeraars) aan NOS. Reizen naar deze gebieden betekent dat de reisverzekering de reguliere dekking biedt. “Als u besmet raakt met het virus in het buitenland met een geel reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met je alarmcentrale. Die kan u verder helpen.” 

Code oranje/rood

Reizen naar een gebied met een oranje of rood reisadvies betekent mogelijk dat de reisverzekering geen dekking biedt. “Er zijn reisverzekeraars die in zo’n geval helemaal geen dekking bieden, maar er zijn ook reisverzekeraars die dan alleen dekking bieden voor risico’s die niet met corona te maken hebben. Wordt je fotocamera op vakantie gestolen? Dan is dat soms dus nog wel verzekerd.” Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeringsadviseur. Wordt het code oranje? Dan moet u uw eigen vervoer regelen.

Springt de code tijdens het verblijf van geel naar oranje, dan moet de vakantieganger met eigen vervoer of dat van de reisorganisatie terugkeren. Richard Weurding: “We hebben in de eerste fase samen met Buitenlandse Zaken, de ANVR, de alarmcentrales en luchtvaartorganisaties het enorme project ‘bijzondere bijstand buitenland’ gedraaid. Dat gaan we natuurlijk niet nog een keer doen. Mensen moeten er nu goed rekening mee houden: wordt het code oranje? Dan moet u uw eigen vervoer regelen.” Eventueel langer verblijf is soms wel verzekerd.

Ziek tijdens reis

Wordt u ziek op vakantie? “Als u ziek wordt, moet u dit lokaal melden en bij de alarmcentrale van de betreffende reisverzekeraar. En als u moet worden opgenomen in het ziekenhuis, dan zijn de medische kosten gedekt onder de reisverzekering”, aldus Weurding. Behalve in noodsituaties is er geen sprake van repatriëring of dekking van langer verblijf.

Annuleringsverzekering

Eén ding is duidelijk: wie een reis boekt en daarna toch wil annuleren vanwege de coronacrisis, krijgt zijn geld niet terug van de annuleringsverzekeraar. “Behalve misschien als u een verzekering hebt gesloten ruim voor de coronacrisis, dan heeft u kans dat het nog in de dekking zit”, aldus Weurding.

Op vakantie? Zorg voor een reisverzekering

Gaat u deze zomer toch vakantie vieren in Nederland of het buitenland? Zorg dan voor een goede reisverzekering, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat diefstal van bagage vergoed wordt. Schouten Zekerheid biedt een zeer volledige reis- en annuleringsverzekering tegen een scherpe premie.

NB: de situatie rondom reizen en het coronavirus wijzigt bijna dagelijks. Op deze website vindt u altijd de meest actuele reisadviezen.

Bron: amweb.nl

Publicatiedatum: 09 juni 2020
Onze pensioenspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 50 07 Stel een vraag