Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland wettelijk verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van uw huis. Of u nu koopt of huurt, in een oud of een nieuw huis woont: de verplichting geldt voor iedereen. Rookmelders zijn belangrijke levensredders: de meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook.

Als u al rookmelders hebt opgehangen, dan hoeft u alleen maar te controleren of die ook voldoen aan de eisen zoals ze straks gelden. Heeft u ze nog niet: dan is er werk aan de winkel. Het komt er op neer dat er op iedere bouwlaag in uw woning een melder moet hangen. Dat betekent dus minimaal één rookmelder per verdieping, maar meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar de wasmachine en droger staan. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen.

Eisen

Voor nieuwbouwwoningen waren rookmelders al verplicht en daar worden ook specifieke eisen aan gesteld. Voor bestaande woningen is dat niet zo. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE-keurmerk hebben, maar verder schrijft de wet niets voor. Op deze site leest u meer over de verschillende typen die er op de markt zijn. Voor een grotere woning kunnen gekoppelde melders handig zijn, zodat ze allemaal afgaan. En in sommige straten kiezen buurtbewoners er zelfs voor om meerdere huizen te koppelen.

Verzekering

Wat als u geen rookmelders hebt opgehangen of ze niet goed hebt onderhouden en er ontstaat brand? Keert de verzekeraar dan wel uit? Het beste advies is om dat risico niet te nemen. Ook al heeft een verzekeraar niet specifiek in de verzekeringsvoorwaarden opgenomen dat er zonder rookmelders niet zal worden uitgekeerd, het is een algemene regel dat u als verzekerde niet nalatig mag zijn. U niet aan een wettelijke verplichting houden kan daaronder vallen.

Bron: Adfiz

Publicatiedatum: 13 juni 2022
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag