Het familiediner: Schouten Zekerheid


"Wij behandelen al onze collega’s als familie"


Voor de meest recente editie van ons magazine, gingen we op bezoek bij verschillende familiebedrijven. Hoe is het om met familieleden te werken? Lukt het om werk en privé gescheiden te houden? Is de opvolging geregeld? Ook binnen onze eigen organisatie mochten we aanschuiven bij het familiediner.


Kun je uitleggen in welk opzicht Schouten Zekerheid een familiebedrijf is?

Rob: “Samen met Henk Touw ben ik eigenaar en tot eind 2023 was ik algemeen directeur. We hebben beiden twee kinderen bij Schouten Zekerheid werken. Willem en Piet-Hein, de zonen van Henk, en mijn zoon Daniel en dochter Laura.”

Daniel: “Het bedrijf is de afgelopen jaren enorm gegroeid naar inmiddels 250 medewerkers. Ondanks die groei doen we ons best om het familiaire en vertrouwde gevoel vast te houden. Wij behandelen al onze collega’s als familieleden en weten heel goed hoe het met hen gaat.

Laura: “Ik werk pas sinds december 2021 bij Schouten Zekerheid en hoorde de verhalen over die persoonlijke betrokkenheid voorheen aan de keukentafel. Nu zie ik dat met eigen ogen, bijvoorbeeld aan de reacties die ik kreeg toen ik dit jaar trouwde. Ook van collega's die niet bij mij op de afdeling zitten, kreeg ik berichten. Dat gaf een ontzettend warm gevoel.”


Hoe is om met familieleden te werken?

Rob: “Vooral Daniel en ik moeten heel goed opletten dat we het thuis niet te veel over het werk hebben. Op kantoor maak ik geen onderscheid tussen Daniel, Laura en de andere collega's. Iedereen mag bij ons zijn mening geven, dus zij ook. Zolang ik hun mening maar objectief gebruik en niet door hún ogen beleid maak.”

Daniel: “Van Laura en mij wordt wel wat meer verwacht, de lat ligt bij ons net iets hoger. Daar moet je mee om kunnen gaan. Om het zuiver te houden hebben we afgesproken dat ik nooit in de lijn van Rob val, verder hebben we geleerd om op kantoor met elkaar om te gaan. Ik weeg bijvoorbeeld zelf af wat ik vind dat Rob van mij moet weten en wat niet.”

Rob: “Ik laat nooit weten dat bepaalde informatie bij Daniel of Laura vandaan komt.”

Laura: “Ik werkte jarenlang in de horeca, toen ik het tijd vond voor wat anders moest ik de normale sollicitatieprocedure bij Schouten Zekerheid volgen. Ik kreeg zeker geen voorkeurspositie. Sommige collega's vinden er wel wat van dat mijn vader hier werkt. Ik moet met verschillende meningen leren omgaan en soms dus stevig in mijn schoenen staan.”


Worden familiekwesties thuis besproken en de zaken op het werk?

Daniel: “Op kantoor kan het over van alles gaan, dus ook over privézaken. Als het kan wachten, dan voer ik het gesprek thuis, zo niet dan hangt het van het onderwerp af of ik het achter een dichte deur of gewoon aan de kantinetafel met Rob of Laura bespreek. Andersom werkt het net zo: thuis praten we ook over werkgerelateerde zaken. Dat kan ook niet anders, want we hebben geen 9 tot 5 baan. Wij staan altijd 'aan'.


Wanneer was de laatste familieruzie?

Rob: “We zijn het heus niet altijd met elkaar eens, maar bonje hebben we nooit. Nee, echt niet.”

Laura: “Rob kan op kantoor behoorlijk vlammen en zeggen waar het op staat, maar daarna is het klaar. Thuis gaat hij vooral voor de harmonie, hij heeft gewoon geen zin in gezeik.”

Daniel: “De laatste ruzie die ik mij kan herinneren was toen een aantal familieleden wat eerder met de après-ski wilde stoppen dan de rest, haha.”


Welke eigenschap bewonder je in jouw vader en moet hij ook nog wat afleren?

Laura: “Rob loopt elke dag een rondje over de afdelingen en is persoonlijk betrokken bij alle collega’s. Vroeger kende hij iedereen bij naam en wist hij zelfs wanneer iemands kind jarig was. Daar is het bedrijf nu te groot voor en ik weet dat hij dat heel vervelend vindt.”

Daniel: “Rob is heel benaderbaar en menselijk. Hij legt makkelijk contact met anderen, heeft de gunfactor en krijgt daardoor altijd veel voor elkaar. Je weet ook direct wat je aan hem hebt. Hij kan mensen stijf vloeken en daarna samen een moeilijk dossier oplossen. Dat vind ik knap. Soms zou hij zijn mening iets genuanceerder kunnen geven, aan de andere kant is dat juist een sterk onderdeel van zijn karakter. Bovendien is hij mans genoeg om zijn fouten openlijk toe te geven. Rob kan uitdelen én incasseren.”

Rob: “Iedereen bij Schouten Zekerheid weet dat ik mij het recht voorbehoud om als een olifant door de porseleinkast te lopen. Maar ik zal nooit iemand publiekelijk afzagen, dan neem ik iemand altijd apart. En als ik achteraf geen gelijk heb, dan ben ik de eerste die dat zal erkennen."


Wat vind jij van je kinderen?

Rob: “Zijn studentenperiode was niet zijn meest succesvolle, maar Daniel is écht intelligent en zijn komst naar ons bedrijf heeft goed uitgepakt. Z'n vaardigheden passen hier goed, vooral analytisch is hij heel sterk. Daniel kan nog wel wat slimmer en losser worden in gesprekken. Ik zeg wel eens: zorg dat je weet wat Feyenoord heeft gedaan, dan ben je een betere gesprekspartner voor de klant. Ook Laura is hartstikke intelligent, bovendien heeft zij dankzij haar ervaring in de horeca een enorm gevoel voor klanten. En is ze echt een harde werker. Zij moet nu snel haar Wft-diploma's halen, die heeft ze echt nodig om door te kunnen stromen naar andere functies.”


Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?

Rob: “Tien jaar geleden hadden we een omzet van 10 miljoen euro, nu zijn we op weg naar 40 miljoen. We willen verder groeien, zekerheid blijven bieden aan ons eigen personeel en streven ernaar de beste verzekeringsmakelaar van Nederland te zijn. Met eigen producten in co-assurantie en volmacht, waarmee wij onze klanten, van kleine MKB-bedrijven tot grootzakelijke ondernemingen, op de allerbeste manier kunnen bedienen. Wat ons uniek maakt zijn onze verzekeringsconcepten. Wij verkopen bijvoorbeeld geen losse verzuimpolis, maar ook een arbodienst en aanvullend casemanagement zodat we de klant volledig ontzorgen.”

Daniel: “Wij gaan met een ondernemer in gesprek waar hij ’s nachts van wakker ligt. Daarbij wordt data steeds belangrijker. Wij investeren ieder jaar veel geld in automatisering en ontwikkelen innovatieve tooling, bijvoorbeeld om op basis van historische resultaten voorspellend inzicht te creëren. Daarmee kunnen we een relatie adviseren over een schade die hij nog niet heeft maar waarschijnlijk wel gaat krijgen.”


Tot slot: is de opvolging

Rob: “Die is goed geregeld. Tot eind 2023 was ik algemeen directeur, ik heb nu het stokje overgedragen aan Wilco de Haan. Ik blijf actief als onderdeel van de directie, want nietsdoen is voor mij geen optie.” 

Laura: “Ik vind het een fijn idee dat Rob nog iets voor het bedrijf betekent. Hij is toch de vader waar ik trots op ben.”

Daniel, lachend: “Zolang Rob zich niet teveel met mijn werk bemoeit, mag hij wat mij betreft zeker blijven. Maar ik gun hem ook echt iets leuks voor naast en later ná zijn werk bij Schouten Zekerheid. Zoals veel tijd doorbrengen met zijn kleinkinderen. Daar geniet opa nu ook al van!”


Rob van Os (1957) werkt sinds 1979 bij Schouten Zekerheid, waarvan hij in 1997 algemeen directeur en mede-eigenaar werd.

Directeur inkoop Daniel Dancewicz (1984) kwam op 1 oktober 2003 in het bedrijf. Daniel geeft ook leiding aan het volmachtbedrijf.

Laura Post-Dancewicz (1988) werkte jarenlang in de horeca voordat ze in december 2021 commercieel medewerker accountbeheer bij Schouten Zekerheid werd.

Publicatiedatum: 05 maart 2024
Onze adviseurs staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 05 Stel een vraag
Dit verhaal staat in ons SZ. magazine. Wilt u het hele magazine lezen?