Amsterdamse brandweer test robot voor bestrijding brand en andere incidenten

De Amsterdamse brandweer test de komende twee jaar een robot bij het bestrijden van brand en andere incidenten. Het is naar eigen zeggen het eerste korps in ons land dat experimenteert met zogeheten robotica. De robot is op afstand bestuurbaar en kan worden voorzien van een water- of schuimkanon, ventilatoren, camera's, meetapparatuur en een brancard.

Het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland gaat de komende twee jaar onderzoeken of het gebruik van een robot meerwaarde kan hebben bij het werk van de brandweer. De proefperiode moet uitwijzen of de robot effectief is. Hij kan vooral dienst doen in de vele tunnels, industrie en haven in de hoofdstad, denkt de brandweer. Het korps hoopt dat het apparaat ertoe kan bijdragen dat het werk van de brandweer veiliger wordt.

De brandweer heeft voor het onderzoek een robot gekocht: de SCARAB TX van het Franse Tecdron. De robot is speciaal gebouwd voor brandbestrijding en hulpverlening, is op afstand bestuurbaar, uitgerust met de nodige camera’s en sensoren en beweegt zich voort via rupsbanden. Het onderzoek dat de komende twee jaar wordt uitgevoerd blijft niet beperkt tot testsituaties. De robot zal zo snel mogelijk worden ingezet in bij echte incidenten. Volgens de brandweer is het vooral interessant voor tunnels, industrie en havens. En daar heeft Amsterdam er genoeg van. “Het doel is om erachter te komen hoe, en überhaupt of, een onbemand systeem effectief kan worden ingezet als ondersteuning bij het bestrijden van brand en andere incidenten”, aldus Brandweer Amsterdam-Amstelland. De bedoeling is dat de resultaten verder worden gedeeld in de rest van Nederland.

Bron foto: BSS Holand

Publicatiedatum: 16 juni 2016
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag