Algemeen

Nieuw op het schadeformulier: mobiel telefoongebruik tijdens het ongeval

Wist je dat er een belangrijke wijziging is doorgevoerd in het Europees schadeformulier? Sinds kort kun je daarop aangeven of er tijdens het ongeval gebruik werd gemaakt van een mobiele telefoon. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het kan grote gevolgen hebben voor de afhandeling van schade én voor het bepalen van de aansprakelijkheid.

Datum 10-07-2025

Man met telefoon in de auto

Wist je dat er een belangrijke wijziging is doorgevoerd in het Europees schadeformulier? Sinds kort kun je daarop aangeven of er tijdens het ongeval gebruik werd gemaakt van een mobiele telefoon. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het kan grote gevolgen hebben voor de afhandeling van schade én voor het bepalen van de aansprakelijkheid.

Waarom deze toevoeging?

Afleiding in het verkeer is een toenemend probleem, waarbij het gebruik van mobiele telefoons één van de grootste boosdoeners is. Volgens recente onderzoeken speelt afleiding bij ongeveer 20% van alle verkeersongevallen een rol. Om beter inzicht te krijgen in de rol van mobiele telefoons bij ongevallen, is het Europees schadeformulier aangepast. De verzekeringsbranche hoopt hiermee zowel de bewustwording als de verkeersveiligheid te vergroten.

Wat betekent dit voor jouw als zakelijke klant?

Bij een verkeersongeval waarbij een medewerker van jouw organisatie betrokken is, kan vanaf nu worden vastgelegd of deze persoon op het moment van het ongeval gebruikmaakte van een mobiele telefoon. Dat geldt uiteraard ook voor de andere partij. Denk hierbij aan bellen, appen of het gebruiken van navigatie zonder handsfree-functionaliteit.

Voor werkgevers met werknemers in de buitendienst of met een wagenpark is dit extra relevant. Als blijkt dat een medewerker afgeleid was door zijn telefoon en daardoor het ongeval veroorzaakte, kan dat gevolgen hebben voor de dekking, de schadevergoeding én jouw aansprakelijkheid.

Wat kun je doen?

  • Informeer jouw medewerkers over deze wijziging en benadruk het belang van veilig rijgedrag.

  • Stel duidelijke richtlijnen op over het gebruik van mobiele telefoons in de auto.

  • Overweeg technische oplossingen, zoals apps die telefoongebruik tijdens het rijden beperken.

Samen werken aan veiligheid

Bij Schouten Zekerheid denken we graag met je mee over hoe je risico’s kunt beperken. Of het nu gaat om wagenparkbeheer, aansprakelijkheidsverzekeringen of preventiebeleid — wij staan voor je klaar met advies op maat.

Heb je vragen over deze wijziging of over hoe dit invloed kan hebben op jouw verzekering? Neem gerust contact met ons op.

undefined
_VD10327-Verbeterd-NR

Hoe kunnen we je helpen?

Onze experts plannen graag een vrijblijvend advies gesprek

Nieuws & inspiratie

Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

Test
Employer branding

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”

Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.