Pensioen

Elke werkgever, groot en klein, zou pensioen moeten aanbieden

In Nederland kennen we geen pensioenplicht. Toch geldt er voor zo'n 65% van de werkgevers dat zij het pensioen verplicht moeten onderbrengen bij een bedrijfstakpensioenfonds. Dat betekent dat de andere 35% van de werkgevers vrij zijn om zelf te bepalen of zij een pensioenregeling willen aanbieden aan hun werknemers.

Datum 30-06-2025

header pensioen

In Nederland kennen we geen pensioenplicht. Toch geldt er voor zo'n 65% van de werkgevers dat zij het pensioen verplicht moeten onderbrengen bij een bedrijfstakpensioenfonds. Dat betekent dat de andere 35% van de werkgevers vrij zijn om zelf te bepalen of zij een pensioenregeling willen aanbieden aan hun werknemers.


Opvallend is dat maar liefst 29% van deze werkgevers helemaal geen pensioenregeling aanbiedt, terwijl onderzoek laat zien dat 93% van werkend Nederland pensioen – na salaris – beschouwt als de belangrijkste arbeidsvoorwaarde.

Pensioen wordt vaak gezien als een grote kostenpost, en zeker als je werkgever bent van een kleiner bedrijf lijkt het soms alsof de kosten niet tegen de ‘investering’ opwegen. Juist voor deze groep werkgevers is er winst te behalen – niet alleen in het belang van de medewerkers, maar óók voor henzelf.

Pensioen: aantrekkelijk én flexibel

Als werkgever kan je zelf te bepalen welke pensioenregeling je aanbiedt en hoe je de kosten van de premie verdeelt. Je kunt hierin een eigen balans vinden: hoeveel je als werkgever bijdraagt en welk deel de werknemer zelf betaalt. Je kan een regeling kiezen die past bij jouw organisatie én aantrekkelijk is voor je personeel. Op deze manier heb je ook grip op de kosten. Ook is er een belangrijk fiscaal voordeel: je hoeft geen sociale lasten te betalen over de pensioenpremie, deze kostenpost is dus fiscaal aftrekbaar. Zo combineer je een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde met slimme kostenbeheersing.

Een sterk wapen in de krappe arbeidsmarkt

Tegenwoordig is het steeds een uitdaging om goed personeel te vinden en aan je te binden. In deze krappe arbeidsmarkt is de keuze voor medewerkers reuze. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen dus echt doorslaggevend zijn. Dé manier om je zelf een aantrekkelijker werkgever te maken is het aanbieden van een goede pensioenregeling. Hiermee laat je zien dat je bereid bent te investeren in je medewerkers.

Meer dan een spaarpot

Naast ‘een spaarpot voor later’ kent een pensioenregeling meestal ook een verzekering tegen de onvoorziene financiële gevolgen van overlijden of arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van de dekking wordt er ook een levenslange uitkering verstrekt in de vorm van een nabestaandenpensioen bij vroegtijdig overlijden tijdens het dienstverband. Deze uitkering gaat naar de partner en in de meeste gevallen krijgen ook de eventuele kinderen van de overleden werknemer een uitkering in de vorm van een wezenpensioen.

Wanneer de werknemer arbeidsongeschikt raakt gedurende het dienstverband wordt de pensioenopbouw normaliter doorgezet, dit kan ook voor een deel zijn en is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Hiermee vormt pensioen dus een extra financiële zekerheid, ook wanneer het leven niet loopt zoals gehoopt.

Maak het verschil



Alleen een AOW-uitkering is op latere leeftijd doorgaans niet genoeg om je leven op dezelfde manier voort te zetten. Daarnaast is het voor veel werknemers vaak moeilijk om zelf te sparen voor een pensioen. Daarom kan de werkgever extra waarde voor zichzelf creëren door een pensioenregeling aan te bieden en de medewerker op dit gebied te ondersteunen.

De pensioenspecialisten van Schouten Zekerheid kunnen je helpen bij het vinden van een goede pensioenregeling, welke past bij jouw wensen, en die van je medewerkers.
undefined
Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen
248020086988
Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.